Lærervejledning

Velkommen til undervisningssitet "nye lyde i gymnasiet"!

Vores udgangspunkt for dette projekt har været at give gymnasielærere, der er interesseret i musik og kunst, et kvalificeret og tidssvarende materiale til undervisning af ny musik og alle dens nye lyde.

På sitet har vi samlet den information der skal til, så man som lærer vil være godt rustet til at undervise et gymnasiehold i alt fra en enkelt lektion, til et længere forløb. Det vil sige: musik, nodeeksempler, baggrundsviden, referencer samt forslag til opgaver. Tilgangene til musikken er vidtfavnende og sitets bredde afspejler de mange måder, hvorpå man kan inkludere den ny musik med alt fra partiturmusik, over til visuelle performances, til hjemmelavede instrumenter osv.

Opbygning
På sitet er mange meget forskellige komponister repræsenteret og dermed værker der defineres som lydkunst, elektroniske værker, konceptuelle værker eller decideret partiturmusik. I alt indeholder sitet ni kapitler med en til to værkgennemgange i hvert.

Artiklerne er bygget op så de starter med en introduktion af komponisten, derefter bevæger de sig over i en værkgennemgang og analyse, for at slutte af med undervisningsopgaver og referencer. I referencerne ligger der, udover litteratur og linkreferencer, den musik den pågældende artikel beskæftiger sig med, samt uddrag fra partiturer eller links til uploadede partiturer og/ eller links til film mv. Herudover er der ”temaerne”, som samler nogle af tekstens væsentligste tematikker. De vil også være gode som inspiration til tværfaglige undervisningsforløb.

Interaktion
Noget af det der er helt særligt ved den ny musik, er at den skrives af nulevende komponister. Deres værker har premierer man kan høre ”live”, hvilket altid er en helt særlig oplevelse. Derfor håber vi at I og jeres elever vil opsøge koncerter med ny musik. Har I lyst til at få en komponist ud på skolen i forbindelse med et undervisningsforløb, er I meget velkomne til at kontakte SNYK, på snyk@snyk.dk, så vil vi arbejde på at det kan lade sig gøre.

Rigtig god fornøjelse!

- - -

Har I gode råd til forbedringer, er I mere end velkomne til at kontakte Eva Havshøj Ohrt på evaohrt@gmail.com. Vi vil meget gerne høre jeres meninger og sørge for, at sitet bliver ved med at være inspirerende og brugbart for jer som undervisere.