Børn og unge åbner årets kulturelle hovedstad

Årets europæiske kulturhovedstad Aarhus 2017 åbner officielt lørdag den 21. januar. SPOR New Music School bidrager med musik til åbningsceremonien, og i løbet af hele 2017 kan du glæde dig til eksperimenterende toner og ny lydkunst af danske og internationale kunstnere.

Af Agnete Seerup

- Det er et år, som vi har ventet på længe. Det er en historisk begivenhed. Det bliver én af de største folkelige kulturelle events, som Danmark kommer til at se i mange år. Vi ser frem til, at så mange danskere som muligt møder op og er med til at skabe denne helt fantastiske ’once in a lifetime’ oplevelse, hvor vi omdanner Aarhus til et lysende hav af magi, musik, billeder og historier fortalt på måder, som vi aldrig før har set det. Det bliver fuldkommen magisk
Adm. direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Rebecca Matthews.

Tidens yngste komponister, lydinstallationer i hele region Midtjylland, eksperimenterende koncertformater, en spiselig opera samt fire helaftensværker. I 2017 er Aarhus europæisk kulturhovedstad, og det fejres hele lørdag den 21. januar med koncerter, cykeloptog i solopgangen, lysshow i havnen og ikke mindst en ny fanfare og audiovisuel kunst og musikdramatik af og for de mindste.

Åbningsceremonien varer hele dagen og aftenen med og er skabt af den britiske teater- og eventinstruktør Nigel Jamieson, som bl.a. er kendt for sin instruktion af den ikoniske ”Tin Symphony” til åbningen af de Olympiske lege i Sydney i 2000.I den musikalske børneforestilling 'Flaskepost til Fremtiden' kan du blandt andet høre et af de værker, som blev skabt under SPOR New Music School 2015. 

De yngste sender musikdramatisk flaskepost under åbningen

Elever fra SPOR New Music School (SNMS) er med til at åbne Aarhus som europæisk kulturhovedstad i 2017. Fredag den 20. januar tyvstarter børnekulturåbningen med workshops, koncerter og kor i hele regionen, og på selve åbningsdagen den 21. januar kan du opleve den musikdramatiske forestilling ’Flaskepost til fremtiden' i Musikhuset i Aarhus. Her kan du opleve et børnesymfoniorkester opføre et af de værker, som blev skabt på SPOR New Music School i 2015, i en ny, bearbejdet udgave.

’Flaskepost til Fremtiden’ præsenterer børns tanker om livets udfordringer anno 2017 og handler om fundet af en flaskepost, et særligt vigtigt SOS! Brevet i flasken er underskrevet af to vildfarne børn med de heldigt klingende navne: Luck og Fortuna. Forestillingen starter i Musikhusets Store Sal med et klassisk orkester i dialog med dansende børn, visualiseringer og fortællinger. Herefter slutter showet med rundturen ’Univers’, hvor børnene kan lære 2017s mangfoldige projekter for børn og unge at kende - blandt andet SPOR New Music School. 'Univers' finder sted i og omkring Musikhuset Aarhus, ARoS og Aarhus Musikskole. Læs mere om forestillingen.

SPOR New Music School er et projekt under Aarhus 2017, som inviterer børn til at komponere fremtidens musik. Det er tredje år i træk, at børn fra Aarhus Musikskole er blevet inviteret til at skabe deres egen eksperimenterende musik i en række workshops med professionelle komponister og musikere. I 2017 kulminerer projektet og inkluderer således endnu flere samarbejdspartnere, musikskoler og unge komponistspirer. Musikken fra 2017s eksperimenterende musikskoleundervisning bliver opført på SPOR festival den 14. maj. Læs mere om SNMS her.

20.-21. januar SPETAKULÆR og UNIK: RETHINK oplevelse for, med og af børn og unge

Fredag d. 20. januar
kl. 11-13 Workshops
kl. 13-14 Skoleforestilling
kl. 15-16 Forpremiere
kl. 16-17 Univers

Lørdag d. 21. januar
kl. 9.30 - 10.30 Forestilling
kl. 10.30-11.30 Univers
Kl. 11.30 -12.30 Forestilling
kl. 12.30-13.30 Univers
kl. 17-18 Officiel åbning

Verdenspremiere på 2017 fanfare

Sunleif Rasmussens ’More Fair Than the Sun’ er komponeret til Kulturhovedstaden og dermed den officielle Aarhus 2017 Fanfare. Lørdag den 21. januar fremføres den af Aarhus Symfoniorkester med kor i Musikhuset. Fanfaren er komponeret med inspiration fra vinden og gamle mytologiske tekster fra den Ældre Edda og består af fire bevægelser: Første del synges på oldnordisk og fremmaner tiden, før verden blev skabt. Anden og tredje del er på dansk og skildrer solen, månen og stjernerne samt Glitner, det forgyldte tingsted. Fjerde del opføres på engelsk og beskriver Gimle, hvor mennesker tager hen for at bo efter Ragnarok – fredens hal, der stråler som solen. Fanfaren bliver spillet i forskellige opsætninger: en for symfoniorkester, kor, lurer og sækkepiber, en for blæseinstrumenter, slagtøj og kor, og en for messingblæsere, slagtøj og kor. Musikken fører således sine lyttere fra tomrummets stilhed fra tiden før livets begyndelse til det sted, hvor mennesker lever sammen i fred og harmoni.

Åbningskoncert (for de voksne)
Lørdag den 21. januar kl. 19.00, Musikhuset Aarhus.


Lydkunst og ny musik i hele 2017

Programmet for Kulturhovedstaden byder på en lang række spændende lydkunstværker, audiovisuel kunst, opera, interaktiv æstetisk og meget mere i hele 2017. Se hele programbogen for Aarhus 2017. Læs også SNYKs artikel om lyd- og musikværker under Aarhus 2017: "Aarhus 2017 lancerer program rigt på musik"

--
Foto øverst i artiklen: Elever fra SPOR New Music School (SNMS) har været med til at skabe den musikdramatiske forestilling 'Flaskepost til Fremtiden', som kan opleves i Aarhus 2017s åbningsweekend. Foto: SNMS