Berliner Philharmoniker uropfører Hans Abrahamsens værk "Let me tell you"

Hans Abrahamsens værk "Let me tell you" for sopran og orkester har premiere d. 20 december og bliver opført af Berliner Philharmoniker. Opførelsen kan opleves gennem Berliner Phiklarmonikers online streaming-portal "Digital Concert Hall".

Tilbage i marts 1982 blev Hans Abrahamsens orkesterværk ”Nacht und Trompeten” bestilt og uropført af Berliner Philharmoniker i Philharmonic Hall, med Hans Werner Henze som dirigent. I år er det Abrahamsens værk ”Let me tell you” der pryder programmet  - et værk, der er baseret på Paul Griffiths novelle af samme navn af og dedikeret til Barbara Hannigan. 

I værket fortæller karakteren Ophelia sin historie, kun med brug af 481 ord - for det er alt Grifftih giver lov til. Griffith bruger en meget begrænset skriftlig teknik, der i sin form minder om avant-garde-gruppen Oulipo's arbejder. Teksten rummer en sart og skrøbelig atmosfære, hvilket har været markeringer der er gået igen i Abrahamsens værk. Dette er den anden kommission Abrahamsen har modtaget fra Berlin Philharmonic, med støtte fra Statens Kunstfond.

”Let me tell you” bliver efterfulgt af et arbejde fra en andet nordisk komponist: den atmosfæriske ”Cantabile for strings” af Pēteris Vasks.Vasks er en komponist som i sit hjemland bliver omtalt som "Letlands Musik-ambassadør". Det lettiske stjerneskud Andris Nelsons vil derefter fremføre Johannes Brahms fjerde Symfoni, der blev udført første gang den 25. oktober 1885 i Meiningen. Den dengang 21-årige Richard Strauss, som var bosat der, er i dag et vidnesbyrd om den vellykkede koncert. I et brev til sin far, han skrev han nemlig meget begejstret: "... Det er svært i ord at definere al den pragt, som dette arbejde indeholder - du kan kun lytte til det og blot beundre det igen og igen"

Koncerten kan opleves gennem Berliner Phiklarmonikers online streaming portal "Digital Concert Hall". Det digitale svar på en koncertoplevelse giver mulighed for at opleve Berliner Philharmoniker live hver gang de spiller i Berlin og giver samtidig mulighed for at gennemse hele Berliner Phiklarmonikers  video arkiv, og opleve fantastiske musikalske øjeblikke, fra tidligere koncerter. LÆS mere HER

Hans Abrahamsen (f. 1952) startede hans musikalske karriere med at studere horn og senere blev han uddannet i musikteori ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Abrahamsen har været elev af en række prominente komponister, heri blandt bl.a. Per Nørgård og Pelle Gudmundsen-Holmgreen. Abrahamsens første værker skrev sig ind i den såkaldte "ny enkelhed", der markerede et opgør med den serielle musik. Senere værker udnytter modernismens erfaringer i et poetisk tonesprog. I en anmeldelse af Abrahamsens nyeligt udgivne CD  ”Wald/Walden”, skriver Jesper Steen Andersen på Seismograf.dk:

”For kendere af Abrahamsens musik er det næppe nogen overraskelse, at det netop er ordene simpel og konkret, der popper op i forbindelse med Abrahamsens musik. Man kan næsten ikke sige Abrahamsen i 70’erne uden også samtidig at nævne ny enkelhed, opgøret med den komplekse serialisme, som var hot i de tidlige 1960’ere.” LÆS hele anmeldelsen HER 

Blandt hans større værker kan nævnes to strygekvartetter, blæserkvintetten ”Walden” (1978) og hans internationale gennembrudsværk, ”Nacht und Trompeten”, for orkester (1981). Efter en længere kompositionspause, delvis udfyldt med arrangementer af andre komponisters musik, indledte Abrahamsen en ny frugtbar fase med sin Klaverkoncert (1999-2000).

Programmet for koncertaftenen:

Pēteris Vasks
Cantabile for strings

Hans Abrahamsen
Let me tell you for soprano and orchestra 
 

Johannes Brahms
Symphony No. 4 in E minor
Barbara Hannigan Soprano

HVORNÅR: 20. december, kl.20.00 

LÆS mere om Abrahamsen HER