Den gode smag får en helt ny klang

”Vi har siddet og spist chokolade sammen med høje og dybe toner... Og det er som om, at de dybe toner ligger længere tilbage i munden!”, fortæller Lars Kynde. Sammen med sin bror Nikolaj undersøger han gennem værket 'Tasteful Turntable' forholdet mellem musik og gastronomi, i tæt samarbejde med kokken Mette Martinussen. Værket opføres under Copenhagen Cooking – og du kan spise med! Læs med her.

 

De to brødre Lars og Nikolaj Kynde har forenet deres kræfter i konstruktionen af 'Tasteful Turntable', som både er en lydinstallation - og et spisebord - som under Copenhagen Cooking vil skabe fusion mellem lyd og gastronomi. Mere præcist er 'Tasteful Turntable' et langsomt drejende spisebord af træ, designet specielt til at give de spisende gæster en tæt synkroniseret symfoni for øre og mund. Nikolaj Kynde leverer kompositionerne og Lars Kynde arbejder på selve opbygningen af installationen. Lars Kyndes lyduniverser er generelt kendetegnet ved en udpræget ingeniørisk og håndværkspræget praksis. Med forskellige metoder, materialer og systemer, der på mange måder synes at referere til Storm P’s opfinderiske og legesyge verden, udfordrer han både lyd, instrumenter og nodesystemer. Og således formår brødrene sammen at opbygge lydkunstens allestedsnærværende spørgsmål i fysisk form: Hvordan kan man skabe nye måder at konstruere og forstå musikalske strukturer på?

 

 

Udviklingen af 'Tasteful Turntable' foregår i et tæt parallelforløb med kok og madkunstner Mette Martinussen og hendes assistent Augusta Sørensen. Martinussen begyndte sin madrejse med restauranten 'Ester og Soja' i samarbejde med Claus Meyer, og i dag er hun indehaver af den intime, hjemlige gourmetrestaurant '1 th.'. Sammen med Kynde-brødrene er hendes projekt nu at oversætte mad til lyd og lyd til mad.  

Lars: ”Nikolaj har for eksempel arbejdet på en gulerods-sats i dag – så vi har spist gulerødder hele dagen!”

Om samarbejdet med Mette Martinussen fortæller Lars: ”Gastronomiens verden og lydens verden har forskellig æstetik. Vi, som lydkunstnere, har en ret analytisk tilgang til klangen og dens struktur. Mette har, som kok, en langt mere poetisk tilgang. Derfor har hun formået at trække værket i en mere poetisk retning”.

 

 

 

Lars fortæller videre: ”Vi ønsker at skabe en symfoni, hvor lyd og smag er jævnbyrdige. Lyd står nemlig aldrig alene. I alle lytte-situationer er der et hav af komponenter, der spiller ind på lytte-oplevelsen og alle vores sanser er konstant i spil. Så hvis man kun fokuserer entydigt på lyd-delen af et kunstnerisk udtryk, så har man jo kun komponeret en lille del af en større helhed”.

 

Lars: "Smagen indgår for komponisten som en stemme i partituret, på lige fod med lydene. For kokken indgår lyden i værket som en ingrediens, på lige fod med de øvrige ingredienser”


Tv. Nikolaj Kynde, th. Lars Kynde. I samråd med Mette Martinussen har værket fået en ramme, hvor der arbejdes med fire karaktertræk; fed, sprød, sød og skarp. Tanken er, at disse karaktertræk skal kunne fornemmes i ét stykke mad.  

 

Nikolaj fortæller om hans tilgang til at komponere til værket: ”Jeg tager ét element af en smag og prøver at fremhæve den. Og så arbejder jeg med nogle forskellige satser, hvor jeg forsøger at fremhæve forskellige aspekter af den samme smag. Så spørger jeg mig selv, hvilken lyd skal jeg spille, for at maden for eksempel kommer til at smage sødere. Kan det her lækre mad blive ulækkert, hvis jeg spiller en ulækker lyd?”

 

 
Det sirlige porcelæn, som er lavet til anledningen, er kunstner Giulia Crispiani’s værk.

Og således vokser 'Tasteful Turntable' frem som et totalværk, der kombinerer alle sanserne og som unægteligt vil stå frem som en særlig oplevelse under Copenhagen Cooking.
'Tasteful Turntable' får da også sine helt egne lokaler på SNYKs kontor på Gråbrødre Plads i København som til anledningen omdannes til en slags pop-up-spisestue, hvor fire gæster ad gangen kan få denne unikke oplevelse. Helt konkret vil gæsterne blive placeret ved et spisebord, iført hovedtelefoner. Forskelligt mad vil omhyggeligt være placeret i snævre render i bordpladen, og mens bordet langsomt drejer, smager gæsterne på smagene og lytter til en synkroniseret musik-komposition, der svarer til madens placering og smag. 

LÆS OGSÅ: ”Interview med Lars Kynde: Elefanthjerte, spilledåser og jernkæder - det handler om at gøre det selv”

 

HVORNÅR:
23.08.14 - 15:00 til 22:00

24.08.14 - 15:00 til 22:00

25.08.14 - 15:00 til 22:00

26.08.14 - 15:00 til 22:00

HVOR:
SNYK, Gråbrødre Torv 16, 1154 København K.

PRIS:
100 DKK
Køb din billet HER 

 

NB: Forestillingen skal ikke regnes som et måltid, men derimod som rent æstetiske satser hvor mad indgår. Forestillingen varer 30 minutter. Der spilles hver time på hele klokkeslæt, 7 gange om dagen. Første opførelse kl. 15, sidste starter klokken 21. Stykket opføres intimt for kun fire gæster ad gangen. 

LÆS mere HER 

 

Ide, komposition og design: Lars Kynde og Nikolaj Kynde.
Smagskomposition: Mette Martinussen og Augusta Sørensen.
Porcelæn: Giulia Crispiani.
Opføres af Lars Kynde, Nikolaj Kynde og Augusta Sørensen.
Produceret af Wundergrund On Tour i samarbejde med Copenhagen Cooking.