Europæisk lyd- og musikhovedstad 2017

Da Aarhus 2017 åbnede i weekenden, åbnedes også et år, der tilsmiler byen med ny lydkunst og eksperimenterende musik. SNYK bringer et overblik over den europæiske kulturhovedstads nye lyd.

Af Agnete Seerup

Aarhus er med sin status som europæisk kulturhovedstad også fyldt med lyd og ny kunstmusik i 2017. Det er tid til at sætte kryds i kalenderen, hvis du ikke vil gå glip af kulturhovedstadens lydlige eksperimenter:

The OverHEARD                        

The overHEARD består af udendørs lydinstallationer, der er opstillet forskellige steder i Region Midtjylland, en internetbrowser, der døgnet rundt transmitterer lyden fra installationerne, samt koncerter med danske bands hvori lydoptagelserne på forskellig vis indgår. Projektet er skabt af Marie Højlund og Morten Riis og gentænker forholdet mellem lyd, musik og støj i vores omgivelser.
DATO: Se datoerne for de mange installationer og events her.
Læs mere

Venuehack

Med Venuehack bliver det muligt at opleve live musik på helt nye måder, når spillestedet Radar udforsker og gentænker idéen om, hvad et venue er.
DATO:
Hele 2017
.
Læs mere

SonicArk

Som vinder af en international komponistkonkurrence, har den schweiziske lydkunstner Andres Bosshard fået den prestigefyldte opgave at komme med sit bud på lyden af Aarhus. Hans værk SonicArk er et poetisk og tidløst værk, hvis lyd bliver til i mødet med mennesker og steder i og omkring Aarhus. Du kan blandt andet høre lyden af en gong gong på Dokk1, hver gang et barn fødes i Aarhus.
DATO: Forskellige events fra 12. oktober 2016 - 12. august 2017.
Læs mere

International SuperNoise festival ved Den Jyske Harsh Noise Mafia

Non-Space er en tværkulturel platform i centrum af Aarhus, der faciliterer eksperimenterende kunst, scenekunst, cross-media, lydkunst, lyrik, arkitektur og meget andet. Her kan du under Aarhus 2017 opleve SuperNoise festival, der byder på en blanding af elektroniske værker inden for noise genren, improvisationer, performances og multimedia værker.
DATO: 1.-7. februar.
Læs mere

Når de døde elsker

The Way the Dead Love er en nyskrevet forestilling og et multidisciplinært samspil mellem musik, sang og videodesign. Værkets libretto og musik er skabt af den prisvindende komponist Louise Aguirre og er blevet til gennem et samarbejde mellem ensemblet Lydenskab, sanger Lore Lixenberg og design- og videoteamet Troels Primdahl og Anders Bigum.
DATO: 24.-25. februar
Læs mere

Lyden er i fokus i Struer

Når Aarhus i 2017 fejrer Europæisk Kulturhovedstad, fejrer Struer sit 100-års jubilæum som købstad. Struer Kommune har valgt lyd som et fælles tema for en række events i byen. Struer – Lydens By vil være en central platform for udviklingen af kommunens kulturturismestrategi frem mod 2017 og længere ud i fremtiden. Projekterne omfatter blandt andet Run to the Beat og The Sound Universe.
DATO: April og i løbet af 2017
Læs mere

Struer Tracks Urban Sound Festival

Struer Tracks Urban Sound Art Festival er en biennale for lydkunst i byens rum, der åbner for første gang 2. juni 2017. I to uger vil Struer summe af nye lyde og aktiviteter: Kunstnere, arkitekter, forskere og designere fra Danmark og fra udlandet vil deltage i Struers by-lydlaboratorium og skabe anderledes by-oplevelser. Visionen er at opbygge en internationalt anerkendt biennale for lydkunst i byens rum i Struer. Projektet ledes af forskeren Jacob Kreutzfeldt og kurateres af lydkunstneren Rune Søchting.
DATO: 2. juni
Læs mere

AquaSonic

AquaSonic er en undervandskoncert med specialdesignede instrumenter. Fem musikere og sangere i hver sit mandsstore akvarium udgør med andet som med- og modspiller leverer en audiovisuel live performance og kunstinstallation i ét. Værket er resultatet af flere års eksperimenter og samarbejde med alt lige fra dedikerede dybhavsdykkere til idérige instrumentbyggere og visionære videnskabsmænd.
DATO: 1.-2. april
Læs mere

Concert-In-Stallation

Concert-In-Stallation kombinerer ord, lyd, rum og projektioner i en totaloplevelse. Lyden er ambient og voluminøs, markant og fængende musik. Til lyden af Liimas indiepoprock arbejder en kunstner sig langsomt gennem rummet og udsmykker væggene med små universer. En proces, der forvandler det sorte rum til en rejse gennem galaksen.
DATO: 1. april, Radar Aarhus, herefter koncerter i løbet af året
Læs mere

SPOR festival

I år er SPOR festival en del af den Europæiske Kulturhovedstad Aarhus 2017, og i samspil med kulturbyens tematik LET’S RETHINK byder kuratorduoen Marqvardsen og Asp Christensen velkommen til en række tætpakkede festivaldage med musik og kunst under temaet Epiphany. SPOR festival 2017 iscenesætter dagligdagens private og offentlige rum og koncerter, performances og installationer får hverdagen, som vi kender den, til at gå i opløsning og genopstå som noget helt nyt, underfundigt eller måske grotesk.
DATO: 11.-14. maj.
Læs mere

SPOR New Music School

På SPOR New Music School (SNMS) komponerer børn i alderen 11-15 år fremtidens musik. SNMS faciliterer en række workshops, hvor børnene får lov at komponere eksperimenterende musik i samarbejde med komponister og andre professionelle musikfolk, og efterfølgende bliver opført på SPOR Festivals store scene under SPOR Festival. Koncerten er åben for alle.
DATO: 14. maj.
Læs mere

coOPERAtion

coOPERAtion er en Aarhusiansk produktions- og udviklingsplatform for opera iværksat af Aarhus Unge Tonekunstnere i 2012. coOPERAtion udforsker og gentænker opera som en nutidig kunstform. Under 2017 præsenterer de to nytænkende operaer: Operatic Mass Actions, der griber ind i bybilledet i Aarhus for at frigøre opera-genren fra de store institutioners scener. Og til efteråret kan du glæde dig til Agony, som er et operafikseret digt, et delikat, eftertænksomt og grænseoverskridende værk af komponisten Line Tjørnhøj, hvor publikum inviteres på middag.
DATO OMA - Operatic Mass Actions 19. – 21. Maj OG Agony - An Eating Opera 20. – 27. oktober
Læs mere

Sonic Emotions Wave Field Synthesis

Den chilensk-fødte Cristian Vogel henter i Balladen om Agnete og Havmanden et avanceret lydsystem udviklet af Sonic Emotions Wave Field Synthesis til Danmark for første gang. Sammen med et team af internationale performere, teknikere og kunstnere, blandt andre Muriel Romero, Marcelo Aguirre og Sune Petersen, skaber Cristian Vogel et lydrum, der indbyder publikum til fordybelse og en helt usædvanlig lytteoplevelse.
DATO: 14.-18. juni
Læs mere

NeoArctic

Performancekompagniet Hotel Pro Forma præsenterer i samarbejde med Latvian Radio Choir en tankevækkende musikforestilling om vor tid og de dertilhørende miljøproblemer. Det bliver poetisk og urovækkende, når de med forestillingen NeoArctic tager fat om vores nuværende situation som en ny geologisk tidsalder defineret af hidtil uset menneskelig forstyrrelse af jordens økosystemer.
DATO: 9.-11. november 2017
Læs mere

Origins 2017

Komponisten Niels Marthinsen tonesætter tekster af forfatterne Ursula Andkjær Olesen, Pia Juhl, Bent Nørgaard og Susi Hyldgaard om astrofysik og evolutionsbiologi, og det resulterer i fire store værker: Big band-symfonien Solar Walk tager udgangspunkt i solsystemet og vores erobring af rummet; korsymfonien A Universe from Nothing kredser om universets start og slutning, Evolution! om livets begyndelse og udvikling og operaen Darwin handler om den verdenskendte evolutionsbiolog.  Værkerne er bestilt af Aarhus Symfoniorkester, Århus Sinfonietta, Aarhus Sommeropera, Aarhus Jazz Orchestra og Aarhus 2017. Læs mere

UNIVERSE FROM NOTHING
5., 7., 29. og 30. april

DARWIN
29. august – 8. september

EVOLUTION!
28. – 29. september

SOLAR WALK
27. oktober – 4. november

Læs mere om lyd og musik under Aarhus 2017

Læs SNYKs artikel: Børn og unge åbner årets kulturelle hovedstad

Læs SNYKs guide til lyd og musik under Aarhus 2017

Læs Politikens anbefalinger, der også indeholder lydkunst og ny musik

Gå på opdagelse på Aarhus 2017s website


The OverHEARD.