Fantasy og himmelstræbende mildhed i ny orgeludgivelse

Den danske komponist og orgelvirtuos Frederik Magle har netop udgivet en dobbelt-cd, som er dedikeret til det nye orgel i Jørlunde Kirke, et orgel som Magle selv har været klanglig medarkitekt til. Titelen er ’Like a Flame’, og de 23 kompositioner med navne som ’Origin’, ’Awakening’, ’Truth’ og ’Destiny’ fører med senromantisk drømmende patos lytteren ind i det nye orgels eventyrverden af klangmuligheder.

Den milde katedralklang

Og det er en orgelklang, som fremkalder billeder af himmelstræbende piber i gotiske katedraler. Så man tænker uvilkårligt: ligger der en hemmelig kæmpekatedral i den lille nordsjællandske by Jørlunde. Nej, det gør der ikke, og i Frederik Magles indføring i grundtankerne bag og arbejdet med at skabe dette orgels klang, fremgår det også, at det netop var kunsten gennem milde og runde stemmer at opnå den bredeste og rigeste klang uden at overdimensionere lyden i forhold til det relativt lille kirkerum.

Gotisk fantasy

Gotisk, himmelstræbende med et umiskendeligt touch af moderne fantasy, det indtryk springer straks i øjnene fra cd-coverets grafik, og det nærmest filmisk fortællende og melodisk insisterende i rækken af orgelfantasier passer til billedet.

Orglet i flammer

Titelen ’Like a Flame’ fortæller dels om det nye orgels opståen som en føniks a asken efter, at det gamle orgel brændte, og dels om komponistens glødende begejstring for orgelmusikken og det senromantiske orgel som veritabelt enmandsorkester.

Læs anmeldelse af 'Like a Flame' i det engelske musikmagasin MusicWeb