Flere tiltag for unge giver indblik i ny musik

Forlaget Edition·S har offentliggjort sin nye serie af værker til musikskoleelever, Dansk Komponist Forening tilbyder et nyt digitalt undervisningsmateriale, Frederiksberg Musikskole låner sine instrumenter ud, og de helt unge kan komme på kompositionsskole hos SPOR festival. Det er gode tider for børn i folkeskole-alderen, der ønsker at spille selv og lære den ny kompositionsmusik at kende. 

Af Sif Hellerup Madsen  

Bach, Brahms og Bartok gjorde det

Musikforlaget Edition·S har netop offentliggjort Educate·S - en nye serie af musikstykker målrettet musikskoleelever, der indeholder 10 nye værker skrevet af 10 nulevende komponister. Alle stykker er komponeret i 2016 og sværhedsgraden i hæfterne er varierende. Educate·S serierne bygger videre på en historisk tradition for, at komponister også skriver musik for musikelever. Både Bach, Brahms og Bartok komponerede i deres samtid musik i kondenseret form med både blik for de musikalske ambitioner og pædagogiske hensyn. De to første Educate·S serier er solostykker for violin og klaver, og værkerne er skrevet af Birgitte AlstedSimon ChristensenFuzzyEva Noer KondrupIb NørholmMorten OlsenKasper RofeltMartin StauningLine Tjørnhøj og Nicolai Worsaae. Senere vil endnu et par serier blive udgivet, nemlig for percussion og guitar. Læs mere

Fem spor viser vejen til ny dansk musik

Dansk Komponist Forening har ligeledes fokus på at udbrede kendskabet til ny musik til børn og unge. Komponistforeningen har med serien Fem spor i ny dansk musik lavet et nyt digitalt undervisningsmateriale til folkeskolen, der lægger op til et tværprofessionelt samarbejde mellem folkeskolelærere og musikskolelærere. Undervisningsmaterialet er opdelt i fem spor: vokalmusik, instrumentalmusik, elektronisk musik, musik for hjemmebyggende instrumenter og konceptuel musik. Du kan allerede nu gå på opdagelse i materialet og finde værker af  Hugi GudmundssonPeter BruunAnders Koppel, Bent Sørensen, Lars Kynde og Jeppe Just Christensen. I løbet af 2017 kommer flere til bl.a. Ane ØstergaardTine Louise Kortermand og Simon Steen-AndersenFem spor i ny dansk musik er udarbejdet af lektor Else Marie Okkels. Læs mere

Lån en violin, trompet eller saxofon

Musikhøjskolen på Frederiksberg går anderledes til værks og sætter ind på at fremme børns spille-glæde, når de låner klassesæt med stryger- og blæserinstrumenter ud til folkeskolekasser. Faktisk råder musikskolen over mere end 70 instrumenter, der tæller violiner, bratscher, celloer, klarinetter, trompeter, basuner og saxofoner. Målet er at åbne elevernes ører for instrumenterne, men også at give dem oplevelsen af at indgå i en musikalsk sammenhæng og blive bevidst om klang, tempo og rytme. Det er indtil videre udvalgte 3. - 5. klasser på Frederiksberg, der har fået gavn af instrumenterne. Eleverne låner hver deres instrument, som de kan tage med hjem og lærer i løbet af fem uger så meget, at de kan slutte af med en koncert. Projektet er en del af Åben skole på Frederiksberg, og drømmen er at kunne tilbyde forløbet til alle børn i 3. - 5. klasse i bydelen.


SNMS. Foto: Samuel Olandersson.

Kom på kompositionsskole for den ny musik

SPOR New Music School er SPOR festivalens projekt under Aarhus 2017 og inviterer børn til at komponere fremtidens musik. Det er tredje år i træk, at børn fra Aarhus Musikskole bliver inviteret til at skabe deres egen eksperimenterende musik i en række workshops med professionelle komponister og musikere. I 2017 kulminerer projektet og inkluderer således endnu flere samarbejdspartnere, musikskoler og unge komponistspirer. Musikken fra 2017s eksperimenterende musikskoleundervisning bliver opført på SPOR festival den 14. maj. Læs mere.

Foto øverst: Screendump fra undervisningsmaterialet Fem spor i ny dansk musik.