Gammelt palæ forvandlet i spektakulær lyd- og lysevent

Dørklapren, tramp, klirren og tunge beats blander sig med lyden fra klassiske stryger- og blæserinstrumenter, korsangere og hele otte klaverer. Badet i et spektakulært lysshow strømmer den underlige lydkulisse ud gennem vinduerne på Musikvidenskabeligt Instituts gamle, ærværdige bygning i Klerkegade ved Nyboder i det indre København. Komponisterne Svend Hvidtfelt Nielsen og Jacob Eriksen har sammen med lysdesigner Jakob Kvist Hansen skabt STRØM Festivalens åbningsevent LYS//LYD – Music for a House mandag den 15. august kl. 22.

Et lyd- og lyslevende hus

Musikvidenskabligt Instituts gamle palæ i Klerkegade, hvis indgang bliver kronet af året 1868 i romertal, det år hvor bygningen oprindelig blev opført til at huse den danske frimurerloge, bliver under koncerten forvandlet til en stor, levende organisme. I vinduerne ud mod gaden skal stå sangere og musikere som ledsaget af et elektronisk lydspor opfører et halvtimes langt værk, som faktisk er to værker oven i hinanden. For samtidig med og ind over den musik som musikerne og lydsporet afvikler vil Jacob Eriksen spille noget af sin laptop-baserede musik.

Kunstnerisk møde og nostalgisk hyldest

Koncerten er et møde mellem den klassiske kunstmusik og det københavnske undergrundsmiljø – og samtidig en nostalgisk hyldest til det gamle musikinstitut, som om nogle år flytter ud til nye bygninger ved Ørestaden. Værkets skabere og de medvirkende er alle undervisere, nuværende eller tidligere studerende på musikvidenskab. De cirka 25 musikere er skjult i hver deres rum i bygningen og vil derfor kun være synlige i form af sporadiske silhuetter der dukker op forskellige tidspunkter og steder inde bag bygningens åbne vinduer.

Lys der gør bygningen musikalsk

Den visuelle del af koncerten er skabt af lysdesigneren Jakob Kvist Hansen - tidligere studerende på musikvidenskab -  som ved hjælp af 27 LED lamper lyser bygningen op fra de rummene med musikere og samtidig farvelægger bygningen udefra. ”Lysinstallationerne er skabt på baggrund af musikværkets dynamiske udvikling og bygningens arkitektur og skal ikke bare belyse de musikalske aspekter som en traditionel scenebelysning, men i højere grad lade bygningen interagere med det musikalske værk”, fortæller skaberne af værket.

Fik jeg nævnt, at elektronikaguruen Bjørn Svin varmer op en time inden koncerten?

STRØM Festivalen varer fra 15. til 20. august og byder på en lang række events med elektrisk lyd fra ind- og udenlandske kunstnere.

 

LYS//LYD – Music for a House

I og omkring Musikvidenskabeligt Institut

Klerkegade 2, København K

15. august kl. 22

 

 

LYD//LYS from Tine Pia Jensen on Vimeo.

 

LÆS OGSÅ: Monstret i Klerkegade - Nicolai Worsaaes anmeldelse af LYD//LYS på Seismograf