Hvad har bronzealderen at gøre med ny musik?

Musikere, komponister, instrumentmagere og arkæologer fra Europa har sammen rekonstrueret bronzealderens musikinstrumenter. Det giver en unik mulighed for at skrive ny musik, der eksperimenterer med klange fra oldtiden. Danmarks første bronzealdertræf i Thy blander fra den 25. til 27. maj nutid og fortid og zoomer helt ind på musikken.

Af Sif Hellerup Madsen

Bronzealderens befolkning var rige på instrumenter. Det ved man fra udgravninger og fra helleristninger, hvor simple billeder af instrumenterne er blevet hugget ind i sten. Men hvordan lød instrumenterne? Og hvilken musik spillede man? Selvom vi aldrig præcist vil kunne vide det, kan musikere og komponister nu give kvalificerede bud, fordi forskere igennem de seneste årtier har genskabt instrumenterne. Og du har mulighed for at opleve dem, når Bronzealder Musiktræf i Vestervig, Thy i tre dage præsenterer helt nye værker, der giver ny lyd til bronzealderen. Samtidig er det første arrangement fra den nye ambitiøse scene for musikalsk scenekunst TCMA - Thy Centre for Musical Arts.

Ny musik med lur, horn og smedeværktøj

Programmet for Bronzealder Musiktræf i Vestervig byder fx på det norske ensemble Klang av oldtid, som har komponeret ny musik for lur og andre horn fra bronzealderen. Ensemblet består af 4 lurblæsere, en sanger, en danser og en på slagtøj. Koncerten er blevet mulig på baggrund af et mangeårigt forskningsarbejde som bl.a. har ført til rekonstruktion af de oprindelige bronzelurer.

Et andet værk, der får verdenspremiere på Musiktræffet er The Dream of the Rood (Korsets Drøm), skrevet af skotske trombonist, komponist og Carnyx-horn spiller John Kenny. Instrumenteringen består af lur, Carnyxhorn, Loughnashade Horn, vokal og klokker, smedeværktøj og diverse materialer fra Musiktræffets egen bronze-smedje. The Dream of the Rood bliver opført af John Kenny sammen med Klang av Oldtid. Værket er baseret på et af de ældst kendte digte fra den anglo-saxiske verden, som vil blive fremført dels på moderne sprog og dels på originalt anglo-saxisk sprog. På den måde spinder The Dream of the Rood en tråd mellem nordens bronzealder og vores nutid.

Ud over musikprogrammet vil du kunne høre nøglepersoner i arbejdet med rekonstruktionen af bronzealderinstrumenterne fra Danmark, Norge, Skotland og Frankrig fortælle om deres opdagelser og demonstrere instrumenterne. Musikken og foredragene bliver akkompagneret af madoplevelser leveret med lokale råvarer fra Vesterhavet og Nationalpark Thy.

TCMA – ny eksperimenterende scene i Thy

Arrangøren bag bronzealdertræffet er TCMA - Thy Centre for Musical Arts, som har ambition om at blive et internationalt forskningscenter, værksted og scene for musikalsk scenekunst. "Vi vil gerne introducere folk for en bred vifte af musik fra forskellige tidsaldre, som vi gør levende ved at tage udgangspunkt i vores egen lokale historie og natur her i Vestervig" udtaler leder af TCMA , professor emeritus Niels Windfeld Lund. "Samtidig er vores håb at TCMA sideløbende kan blive et center, hvor man kan udforske musikalske stilarter og skabe fornyelse". Niels Windfeld Lund har blandt andet tidligere samarbejdet med The Metropolitan Opera i New York, Stanford University m.fl. om netværksbaseret opera. Der vil i løbet af 2017 være i alt tre Nordiske Musiktræf i Thy.

Bronzealder Musiktræf i Vestervig, Thy  
Den 25 til 27. maj.
Køb billetter her.
Læs mere her.

----

Foto øverst: pressefoto af Francesco Marano.