Lydkunst og Bolsjestriber i Jyderup

To nyetablerede gallerier i Jyderup har modtaget driftsstøtte fra Statens Kunstfond. Tegn:Artspace og Rum/Klang bringer kunst af høj kvalitet til den vestsjællandske region, og sidstnævnte er særligt dedikeret til lydkunsten.

Af Marie Braad Larsen

Statens Kunstfond støtter de to nye udstillingssteder Tegn:Artspace og Rum/Klang i Jyderup med 150.000 kr hver i et toårigt driftsstøtteforløb. To nytænkende gallerier, der på hver sin måde bidrager med kunstoplevelser ud over det sædvanlige. 

Rum/Klang 

Jyderups nyetablerede galleri Rum/Klang er særligt dedikeret til lydkunst og lydværker af høj kvalitet. Udstillingsstedet er etableret i et forhenværende butikslokale med et stort udstillingsvindue ud til gaden. Udstillingsstedet bryster sig af at være det eneste udstillingssted i Danmark, som fuldt ud dedikerer sig til elektronisk lyd og lydkunst. Rum/Klang er etableret i et samarbejde mellem musikerne Andreas Christiansen og Henrik Sundh, studerende Adam Veng, kunstner Tore Juncher Jørgensen og forstander på Jyderup højskole Poul-Henrik Jensen. Sammen vil de gøre Jyderup til lydkunstens centrum, og borgere i Jyderup kan glæde sig til udstillinger, som typisk er uropførelser af nykomponerede lydværker af både danske og internationale kunstnere hvoraf nogle er unge og up-and-coming, mens andre har veletablerede internationale karrierer.


Foto: Galleriet rum/klang

Rum/Klang skal være fagligt mødested for lydkunstnere og vil samtidig præsentere lydkunsten til et bredt offentligt publikum. Stedet arrangerer desuden workshops for instrumentbygning, afholder talks, og så er der folkekøkken til hver fernisering. Rum/Klang er netop udstillingsaktuel med værket Stigma af den anerkendte lydkunstner Jacob Kirkegaard. Værket kan opleves til og med den 31. marts 2017. Læs mere


Foto: Rum/Klang: Adam Veng & Lama Watru

Tegn:Artspace

Galleriet Tegn:Artspace er beliggende i et villakvarter i Jyderup. Det lille kunstnerdrevne galleri ligner et indbydende bolsje med sine røde og hvide striber, som går igen inde i udstillingsrummet, et æstetisk udtryk, som ligger langt fra galleritanken om ”den rene hvide væg”. Galleriet Tegn:Artspace er da også opstået med tanken om at udforske og udfordre det "rene" udstillingsrum. Tegn:Artspaces kommer til at vise seks årlige udstillinger af danske og udenlandske kunstnere, der tør gå nye veje i deres kunst, og som vil tage udfordringen op med de eksisterende udstillingsnormer. Det stribede galleri er drevet af billedkunstner Anders Reventlov Larsen, journalist Christian Frederiksen og cand.mag. Anders Bo Schreiner. Læs mere.


Foto: Tegn: Artspace i Jyderup

 Kunsten får medfart i provinsen

Kunsten får medfart i provisen, i hvert fald hvis man skal dømme ud fra den positive opbakning og vilje til at støtte kunsten økonomisk i den vestsjællandske provins.

Vi håber og forventer, at begge udstillingssteder kan være med til at sætte fart på den rivende udvikling, som Jyderup har oplevet de sidste par år, hvor lokale initiativer har formået at tiltrække fantastisk dygtige kunstnere og musikere til byen, som man normalt ikke kan opleve uden for de store byer. Det er både attraktivt for lokale og for et tilrejsende publikum, og så tiltrækker det nye tilflyttere til byen. Siger Claus Sørensen, formand for ”Jyderups Fremtid”

Gallerierne Tegn:Artspace og Rum/Klang bliver således ikke blot støttet af Statens Kunstfond, men bakkes også op af lokalforeningen ”Jyderups Fremtid,” regionens borgere og Holbæk kommune. Kunsten bliver værdsat i den Vestsjællandske region, som en kulturel og økonomisk investring i samfundet, en værdig og genneslagskraftig strategi for regionen.

Gallerierne Tegn: Artspace og Rum/Klang er begge grundlagt med udgangspunkt i at udbrede ny billed- og lydkunst af høj kvalitet til det vestsjællandske publikum og byens besøgende. Gallerierne er på samme tid opstået med udgangspunkt i at udfordre det vanlige udstillingsformat, som man finder det i de etablerede gallerier, museer og kommercielle udstillingssteder.

Følg Tegn:Artspace på facebook

Følg Rum / Klang på facebook 

---

Foto øverst: Tegn: Artspace