Lyst og let til sommervarmen: Ensemble MidtVest spiller Holmboes kammermusik

Vagn Holmboe blev engang spurgt, hvordan han mente at adskille sig fra sine jævnaldrende kolleger. ”Med få ord kan det siges: Jeg er jyde”, svarede han. Vi ved, at jyden han er stærk og sej, men han kan bestemt også være lys og let. Ensemble Midtvests nye Holmboe-CD diverterer med både seriøs alvor og legende lethed til sommervarmens lyttere. Find den hos Dacapo Records.

CD’en rummer en række perler fra Holmboes kammermusikskat, som aldrig før er blevet indspillet. Komponisten levede sit liv i næsten hele det tyvende århundrede, og musikken her er fra hans velmagtsdage fra 1950’erne til 1980’erne. De klassisk-arkaiske værktitler ”Primavera”, ”Trio”, ”Sonata”, ”Ballata” og ”Quartetto” vidner om Vagn Holmboes klassicisme og tidløse kunstneriske credo, men også om hans ydmyge traditionalisme, der bød ham træde tilbage som person og lade musikken lyde for sig selv.

Og Ensemble Midtvests fine og nuancerige fortolkninger yder fuld retfærdighed til de fem kompositioner på denne skive, der kommer som den første i en ny serie med Holmboes kammermusik. Mens vi læner os tilbage, nyder solen og indsnuser sommerlandets duft, skal det blive skønt at lade naturens lyde blande sig med disse sprøde toner.

Vagn Holmboe: Kammermusik (I). Ensemble Midtvest. Dacapo Records