Nørgård, Nordheim og Saariaho på vinyl og cd

Per NørgårdArne Nordheim og Kaija Saariaho på ny cd- og vinyludgivelse. Tre af Nordens betydeligste nutidige komponister er samlet på denne nye udgivelse fra cellisten Jakob Kullberg. Vinyludgaven har som særlig feature Per Nørgård som solist med et af hans klaverstykker.

Cd-udgivelsen "Momentum" og den særlige dobbeltudgivelse i vinyl+cd "Memento" udkom på Per Nørgårds 80-års fødselsdag 13. juli på det norske Grappa Musikkforlag. Vinyludgaven Memento, der er udkommet i begrænset oplag, har cd'en siddende i en næsten usynlig lomme på indersiden af coveret, hvor den glider i ét med fotoets mosaik af murbrokker. En fed detalje.

Med sit større fysiske format er står vinylen som et manifest for det unikke triumvirat af Nørgård, Nordheim og Saariaho, som her bliver eksponenter for lyden af "den nordiske cellokoncert" omkring årtusindskiftet.

Fra bryllupsgave til social udviklingshistorie

Cellisten Jacob Kullbergs samarbejde med komponisten Per Nørgård er legendarisk, og Nørgårds 2. cellokoncert, der har lagt navn til denne udgivelse, er også udsprunget af den nære relation. Faktisk begyndte værket med, at Nørgård skrev andensatsen som bryllupsgave til Kullberg. Satsen handler derfor om at være to sammen, og herudfra voksede resten af værket med yderligere tre satser, der til sammen beskriver en række sociale tilstande, fra "alenehed til mangehed", som Nørgård kalder det. Momentum fik sin danske førsteopførelse i forbindelse med, at Kaija Saariaho modtog Léonie Sonnings Musikpris 2011, hvor Jacob Kullberg netop spillede den sammen med Saariahos cellokoncert Amers, der er cd'ens sidste stykke.

Arne Nordheim, der døde i 2010, er Norges måske mest internationalt kendte samtidskomponist, og koncerten Tenebrae er skrevet på bestilling til en af verdens mest berømte cellister, russeren Mstislav Rostropovitj. Koncertens titel Tenebrae er hentet fra den romerks-katolske liturgi, hvor det betegner Jesus' fravær mellem død og genopstandelse.

Med cello som sømand

Kaija Saariahos cellokoncert hedder Amers, som betyder Sømærker, og den inspireret af digteren Saint-John Perse. Værket opstod på baggrund af ideen om en cello, der "som en sømand udstikker en kurs gennem et hav af klange". Selvom Saariaho undgår den sædvanlige duel mellem solist og orkester, er cellorejsen igennem klanghavet ikke uden farer. Tværtimod er solist, orkester og elektronik sidestillet som tre samtidige niveauer i musikken, og her er celloen på dybt vand og bliver ofte slået ud af kurs, inden den når sin planmæssige havn. Igennem orkestrets klanghav lyder de elektroniske bølgeskvulp, der skaber en musikalsk zoom-effekt og fokuserer opmærksomheden på den mikroskopiske verden i lydens indre liv.

 

LÆS OGSÅ: Rejsen på klanghavet

Mere info:

http://www.jakobkullberg.com/

http://www.grappa.no/en/aurora/memento-momentum-per-norgard-limited-edition-vinyl-cd/