Ny lydkunst: The Space Between the Silence

Lydkunstneren Lars Lundehave Hansen er aktuel med soloudstillingen 'The Space Between the Silence' Møstings Hus. Værkerne skal udfordre sanserne og skabe en ny verden med egen logik og fornemmelse for tid og rum. Se udstillingen frem til 26. februar.

Af Sif Hellerup Madsen

I udstillingsrummet på Møstings Hus i København står otte kulsorte telefoner af den gammeldags slags, men uden drejeskive og tal. Hver telefon er opsat på sin egen piedestal. Man fornemmer et uudtalt krav om, at noget skal ske, at nogen løfter telefonrøret og lytter. Gør man det, vil man høre en række sinustoner, der stiger og falder bestemt efter udstillingsrummets geometiske forhold. Løfter man et andet rør, vil man høre andre sinustoner, en ny komposition, der igen giver et lydligt billede af stedet, hvor man befinder sig. Værket hedder Directional Transmissions og er et af de fire værker, du netop nu kan opleve på lydkunstner Lars Lundehave Hansens soloudstilling The Space Between the Silence på Møstings Hus.


Pressefoto fra udstillingen.

Afkoblet fra virkeligheden

Med et både patosfyldt og afdæmpet kunstnerisk sprog arbejder Lundehave Hansen med at iscenesætte udstillingsrummet med få præcise virkemidler, så både tids- og rumoplevelsen får nye dimensioner. Hver installation er sin egen lydverden, og værkerne er på overfladen enkle og æstetiske. Men der er noget faretruende under den tilsyneladende glatte overflade, som nærer tvivlen om, hvad det er for en virkelighed, man er trådt ind i, og hvilke logikker der er på spil. Lars Lundehave Hansen er fascineret af den dobbelttydighed, som man kan skabe ved grundigt at bearbejde et udstillingsrums akustik, geometri eller belysning.

 - Jeg vil gerne have, at man træder ind i en konstruktion, som bringer én i en anden stemning, der er afkoblet fra virkeligheden og virkelighedens tid. Værkernes fokus er på de hensatte stemninger, der opstår i kontrasterne mellem værkets tempo og verdens tid: en lyd på pause eller filtreringer af virkeligheden.
Lars Lundehave Hansen

 The Space Between the Silence kan du opleve værket Lunar Eclipse, et tilsyneladende tilfældigt og evigt foranderligt dissonerende lydbillede skabt af 27 messingklokker. Det sanselige værk Vibrant Cathedral II, som består af 15 ventilatorers blæst i sølvpapir. Samt værket The Silver Lining (To Cronhammar), hvor et sølvblankt kassettebånd i et mørkt lavloftet rum gentager et uendeligt lydlandskab.

Lars Lundehave Hansen er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi, hvor han blev færdig i 2006. Han har gennem en årrække markeret sig som en af Danmarks mest visionære lydkunstnere og modtaget præmieringer i både ind- og udland, herunder bl.a. den østrigske kulturpris Prix Ars Electronica (2011).

Lars Lundehave Hansen: The Space Between the Silence
14. januar - 26. februar, tirsdag-søndag kl 11-16.
Møstings Hus
Fri entré
Læs mere

Foto øverst: Pressefoto