Overgaden stiller skarpt på lydkunst med SummerSounds

Fra den 17. juni til den 14. august kan du opleve hele tre lydkunstudstillinger på Overgaden – Institut for samtidskunst. Med rækken af SummerSounds tuner udstillingsstedet ind på al den nye lyd og musik, der er skabt til udstillingsrum.

Af Camille Roth

Lydkunst har for længst etableret sig som en selvstændig kunstgenre, der stadig vokser og udvikler sig i samspillet mellem musik, billedkunst, performance og installationskunst. Fra kunstakademierne arbejder flere og flere kunstnere med lyd og musik, og fra konservatorierne inddrager flere og flere komponister og musikere performance og visuelle elementer. Men hvordan kan kunstinstitutionen rumme disse nye tværæstetiske formater, der ofte udfordrer både de klassiske koncert- og udstillingsformater? Det tuner Overgaden ind på hen over sommeren, hvor de under fællestitlen SummerSounds præsenterer lyd, som er skabt til at blive oplevet som en udstilling.

Overgaden har inviteret tre stærke, men meget forskellige kapaciteter inden for feltet – Rune Søchting, Christian Skjødt og Tobias Lukassen – til at sammensætte hver deres program af kunstnere og projekter til Overgadens underetage, der afløser hinanden fra juni til august.

Stedspecifik lyd-performance åbner udstillingsrækken

Kunstneren Ursula Nistrup præsenterer en stedsspecifik performance til ferniseringen af SummerSounds fredag den 17. juni kl. 18 – 18:30. Ursula Nistrup, der også deltager i udstillingen rum mål lyd tid, er kendt for at lave værker der undersøger perception og kommunikation i form af akustik, lyd og lys – ofte med udgangspunkt i en konceptuel eller rumlig observation. Hun arbejder på tværs af materialerne lyd, fotografi, installation og tegning, og er særligt interesseret i det flygtige og nonmaterielle, der optræder i forbindelserne mellem rum, materialer og strukturer.

Nistrups stedsspecifikke performance A musical investigation of a space er skabt særligt til lejligheden i samarbejde med musikerne Cæcilie Trier - også kendt fra Choir of Young Believers, Valby Vokalgruppe og CAAST - samt Maria Diekmann, der også er med i kusntnerkollektivet Eget Værelse. Sammen fremfører de en musikalsk undersøgelse af Overgadens rum, der er baseret på tritone-intervallet som disharmonisk princip.

Rune Søchting kuraterer lydkunstprogram om rum mål lyd og tid

Den første af de tre SummerSounds-udstillinger er kurateret af lydkunstner og ph.d. Rune Søchting der både kunstnerisk og akademisk har arbejdet med selve lyttesituationen og omstændighederne for det hørbare. Med værker af de tre kunstnere Cevdet Erek (TR), Ursula Nistrup (DK) og Steve Roden (US) udforsker udstillingen spørgsmålet: 'Hvilken rolle spiller lyd for oplevelsen af rum og dannelsen af et sted – hvordan kan rum og objekter 'tale'?' Udstillingen etablerer, gennem sammenstillingen af de tre kunstnere, forskellige mødepunkter, interferenser og oversættelser mellem arkitektur, objekter og lyd og undersøger på den måde, hvordan lyd er uadskillelig fra en fysisk tilstedeværelse. Udstillingen rum mål lyd tid er åben fra den 18. juni til den 10. juli 2016.

Christian Skjødt gør det uhørbare hørbart og skærper øret for de skjulte lyde i vores omgivelser

Den næste lydkunst-udstilling i rækken, Sub-, løber fra den 15. til den 31. juli og består af nye værker af lydkunstneren Christian Skjødt. Han undersøger de erfaringer, der opstår, når det uhørbare bliver hørbart ved at fokusere på glidningerne mellem det at lytte og det at høre. Alle værkerne anvender teknologi – fra laserstråler til højtalere – til at definere et rum, som peger tilbage på lytterens krop. Imens kroppen kun kan opfange et afgrænset frekvensområde, kan du som lyttende individ imidlertid selv vælge til og fra i forhold til at lytte inden for dette område – ligesom at nogle har magten til at holde lyd tilbage for andre.

Lydflader kolliderer i Tobias Lukassen og Andreas Wetterbergs installationer

Den sidste SummerSound består af udstillingen Vertex af Tobias Lukassen og Andreas Wetterberg. Inden for matematikken beskriver begrebet ’vertex’ koordinatpunktet for, hvor to eller flere ligninger mødes og hvor objekter, der bevæger sig som følge af disse ligninger, kolliderer. På Overgaden fortolker de to lydkusntnere dette begreb og fænomen i to sammenhængende installationer på tværs af udstillingsrummene. I begge installationer kan du gennem dine egne bevægelser rundt i installationernes repetitive lydflader udforske rumlige og tidslige forhold mellem lydkilder, rummets arkitektur og din egen position. Vertex afrunder Overgadens Summersounds med udstillingen fra den 5. til 14. august 2016.

SummerSounds på Overgaden
Fredag d. 17. juni 2016 kl. 17-20: Fernisering
18. juni 
– 10. juli 2016: Rum mål lyd tid
15. juli - 31. august 2016: Sub-
5. - 14. august 2016: Vertex
Overgaden. Institut for Samtidskunst, Overgaden Neden Vandet 17, København K
Fri entré
Læs mere her eller på facebook