The OverHEARD åbner med verdenspremiere og nyt netværk

Det store, interaktive lydkunstprojekt 'The OverHEARD' åbner officielt den 1. marts med verdenspremieren på en lydinstallation af den schweiziske kunstner Zimoun og en række koncerter. Som optakt lanceres et nyt netværk for lydforskning på tværs af faglige discipliner.

Af Sif Hellerup Madsen

The OverHEARD er et storstilet projekt med en lang række lydinstallationer og koncerter, som sætter fokus på overhørte lyde i vores omgivelser. Projektet består af lydinstallationer i forskellige steder i Region Midtjylland, en internetbrowser, der døgnet rundt transmitterer lyden fra installationerne samt koncerter, hvor lydoptagelserne på forskellig vis indgår. Projektet er skabt af Ph.D. i audiodesign Marie Højlund samt komponist og lydkuntner Morten Riis under Aarhus 2017.

Den 1. marts inviterer The OverHEARD til åbningsfest på Godsbanen i Aarhus. Aftenen begynder med verdenspremiere på en lydinstallation af den anerkendte schweiziske kunstner Zimoun 

Zimouns værk er skabt specifikt til Den Rå Hal på Godsbanen og består af 2.030 papkasser alle udstyret med en lille motor og en bold, der får den enkelte kasse til at ryste. Værket udfolder sig i den særlige akustik i det 1.300 m2 store rum og giver en unik oplevelse for både øje og øre. Det er første gang, Zimoun udstiller i Danmark.

Resten af åbningsfesten byder på koncerter, hvor komponister og musikere spiller til eller med lyden fra The OverHEARDs installationer. Fra spillestedet Radars tag i Den Rå Hal vil komponist Simon Christensen give koncert til lyden af Zimouns installation. Bagefter rykker festen videre til spillestedet Radar, hvor komponisten Xenia Xamanek præsenterer et nyt multikanals-værk komponeret af den live-streamede lyd fra The OverHEARDs seks udendørs installationer. Det foregår på Radars toilet. Aftenen kulminerer, når bandet Cancer giver en koncert, hvor de mixer deres egen lyd med tonerne fra installationerne.

Læs mere over OverHEARDs åbningsaften her.

Nyt netværk for lyd

Før den officielle åbning inviterer The OverHEARD Lab kunstnere, musikere, ingeniører, arkitekter, byplanlæggere, akustikere, forskere og lydindustrien til at dele deres viden om lyd og lytning. Målet er at starte et netværk, hvor udvalgte lydlige problematikker vil blive diskuteret på tværs af faglige discipliner.

Teamet for første OverHEARD Lab er støjreduktion – både som den støj, der fylder i det offentlige rum, der giver nye diagnoser som hyperacusis (lydoverfølsomhed), eller som giver anledning til udviklingen af støjreducerende teknologi til fx høretelefoner. Du kan bl.a. høre oplæg af den nytiltrådte professor i Sound Studies på Universiteit Leiden, Marcel Cobussen, samt fra et tværfagligt panel, der lægger op til diskussion. 

The OverHEARD Lab starter kl 15 i Den Rå Hal. Arrangementet kræver tilmelding. Læs mere her.


Birgit Õigus: Forest Megaphones - en af OverHEARD 6 udendørs installationer
Pressefoto.

Bag The OverHEARD står Ph.D. i audiodesign Marie Højlund samt komponist og lydkuntner Morten Riis. 

The OverHEARD Lab arrangeres af Sandra Boss, Morten Riis, Marie Højlund, Morten Breinbjerg, Audio Design, Aarhus Universitet. 

Læs mere om The OverHEARDs udendørs lydinstallationer her
Fra 1. marts kan du live-streame The OverHEARD her

---

Foto øverst: Zimoun.