P2-priser til den ny, eksperimenterende musik

Komponisterne Hans Abrahamsen og Bo Gunge var sammen med kvartetten Kottos blandt prismodtagerne, da P2 Prisen 2017 blev uddelt i weekenden.

Af Mads Emil Dreyer

Fredag dannede Musikhuset i Aarhus rammen om årets P2 Prisen. Blandt de honorerede værker var Hans Abrahamsens sangcyklus let me tell you, der vandt i kategorien ’Årets album’ og Bo Gunges kortsats Alting har en tid, der hjemtog 'Publikumsbaskeren'. Og så fik den folklore-klassiske kvartet Kottos tildelt 'Lytterprisen' for deres debutalbum.

Abrahamsens prishøst fortsætter

Let me tell you, der bygger på britiske Paul Griffiths roman om Shakespeares Hamlet-karakter Ofelia, blev uropført af Berlinerfilharmonikerne i slutningen af 2013 med den amerikanske virtuos Barbara Hannigan som solist. Siden da er værket gået sin sejrsgang på den internationale musikscene og har indbragt Abrahamsen Nordisk Råds Musikpris, en Royal Philharmonic Society Music Award samt den prestigefyldte Grawemeyer-pris, der tidligere er gået til store navne som ungarnske György Ligeti og franske Pierre Boulez. Albummet, som Abrahamsen modtager P2 Prisen for, er indspillet af Den Bayerske Radios Symfoniorkester og Barbara Hannigan under ledelse af dirigenten Andris Nelsons.

Ny publikumsbasker samt hæder til den eksperimenterende folkemusik

Publikumsbasker-prisen er resultatet af en afstemning, som P2 har holdt i løbet af efteråret. Her har radiolyttere haft mulighed for at indsende forslag til moderne værker, der i fremtiden skal kunne indgå i kanalens hit-repertoire på lige fod med musik af bl.a. Mozart og Haydn. Vinderen blev komponisten Bo Gunges vokalværk Alting har en tid, der bygger på en tekst fra Prædikerens Bog.


Et stort flertal af P2's lyttere pegede på kvartetten Kottos i kategorien 'Lytterprisen'.

Det var også publikum, der stemte Kottos til sejr i kategorien 'Lytterprisen'. Kvartetten, der består af akkordeon, cello, blokfløjte og bouzouki (et græsk strengeinstrument), spiller med egne ord "folkemusik fra et land, der aldrig har eksisteret", og selvom de fire medlemmer af gruppen alle er klassisk uddannede musikere, låner deres musik mindst lige så meget fra folkloren som kammermusikken. Deres debutalbum består således ikke af musik fra den klassiske litteratur, men derimod af værker skrevet af kvartettens egne medlemmer. Lyt til Kottos her:

Læs mere om P2 Prisen