Rønsholdt skaber verdens første opera-app

Komponist og performer Niels Rønsholdt eksperimenterer radikalt med operagenren i sine to nyeste projekter. Resultatet er verdens første opera i app-form og operaen 'Blik for Blik' for et begrænset antal publikummer.

Af Sif Hellerup Madsen

Operaeksperiment om kærlighed og valg

Kunst- og musikensemblet SCENATET uropfører operaen Blik for Blikskrevet af komponist og performer Niels Rønsholdti en intim opsætning i de rå rammer i Københavns Pakhus 11 fra 17. til 19. marts.

Blik for Blik er en opera om valg og konsekvenser, der både kredser om kærlighedens natur og dens vrangsider. Som tidligere udfordrer Rønsholdt med sit værk operagenren, og resultatet er en minimalistisk og nytænkende opera skåret helt ind til benet både lydligt og visuelt. Rønsholdt trækker musikalsk og tekstligt både på populærmusikken og det helt tidlige operaformat. Forholdet mellem scene og publikum er opløst, og publikum kan vente sig en intim totaloplevelse i de rå lokaler i Pakhus 11. Læs mere om Blik for Blik.

Niels Rønsholdt er er uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium, og hans værker inkluderer bl.a. operaer, installationer, performances og koncertmusik. Han er blevet kommissioneret af anerkendte internationale ensembler og har optrådt på de fleste europæiske samtidsmusikfestivaler. SCENATET og Rønsholdt har mange kunstneriske samarbejder bag sig, bl.a. blev Rønsholdts seneste store værk Me Quitte skrevet til og uropført af ensemblet.

Blik for Blik spiller fire gange, og der er et begrænset antal billetter til salg til hver forestilling. Læs mere her.

Opera i lommeformat

En undersøgelse af operaen som genre er også omdrejningspunktet for Breathless Moment - verdens første interaktive opera-app. Rønsholdt har igen en finger med i spillet, denne gang som en del af kunstnerduoen Klejs & Rønsholdt, der har udviklet appen. Historien i opera-appen baserer sig på Ovids Forvandlingerne, men appen udfordrer den ’almindelige’ opera i valg af medie, format og omfang. Til forskel fra en opera, du oplever i en koncertsal placeret et stykke fra sangerne, kan du i app'en selv gå rundt på scenen og zoome ind på bestemte handlinger, der udspiller sig. Publikum kan styre vinkel, lyde og længden på operaen, dog vil historiens indhold være det samme.

Det er idéen om en opera, du kan have med i lommen, som har fascineret den kunstneriske duo. Ifølge Rønsholdt er der noget meget intimt og privat i vores forhold til vores iPhones og tablets, og appen giver derfor mulighed for at opleve operagenren i et meget personligt og følelsesladet rum.

Bag navnet Klejs & Rønsholdt gemmer sig - udover Rønsholdt - også den visuelle kunstner Signe Klejs. Klejs & Rønsholdt har skabt adskillige bemærkelsesværdige performances og installationer bl.a. kammeroperaen Inside Your Mouth, Sucking the Sun med digital, responsiv scenografi, Room of Relation en interaktiv totalinstallation og mikrooperaen TRIUMPH.

Breathless Moment kan frit downloades til smartphones og tablets i iTunesLæs mere om appen her.

Blik for Blik
spiller i Pakhus 11 den 17., 18. og 19. marts 2017. Der er et begrænset antal billetter. Køb billet her

Foto øverst fra Blik for Blik af Marc Fluri.