Skandinavisk lydkunst på ZKM i Karlsruhe

I dag 16. marts åbner lydkunstudstillingen “Sound Art. Sound as a Medium of Art” på Zentrum für Kunst und Medientechnologie (ZKM) i Karlsruhe, og en hel afdeling er viet skandinavisk lydkunst.

Den er kurateret af danske Morten Søndergaard og præsenterer en hidtil uhørt koncentration af skandinaviske kunstnere og har et særligt fokus på det banebrydende svenske elektronstudie EMS.

Et rum er designet af den danske lydkunstner Hans Sydow som en hyldest til kollegaen Sten Hanson og hans legendariske stykke How are you?. EMS-rummet er designet af Sanne Krogh Groth og Mats Lindström som en dokumentarisk installation over EMS' historie.

Sanne Krogh Groth fortæller: "Det må have været svært ikke at blive imponeret, når man besøgte EMS-studiet, da det i slutningen af 1960'erne var blevet udstyret med computer-teknologi. Det kvadrofoniske lydsystem, det markante modernistiske design med PH-lamper og Eames-stol og de blinkende lys på kontrolpanelet har fuldstændig lignet noget fra en science fiction-film. Tidsånden taget i betragtning er der ingen tvivl om, at denne fremtoning sammen med billeder fra EMS var baggrunden for studiets hurtigt udbredte ry som et af verdens mest avancerede."

EMS-dokumentar-rummet søger at genskabe den særlige atmosfære fra computermusikkens ungdom, og udstillingen varer indtil januar 2013.

Velkommen til “Den Uhørte Avantgarde i Skandinavien”