SNYK guide: Copenhagen Jazz Festival 2017

Copenhagen Jazz Festival fylder hovedstadens jazzklubber, kulturhuse, teatre, gader, torve og parker fra den 7. til 16. juli. Festivalen er større end nogensinde med mere end 1300 koncerter fordelt på 130 spillesteder. SNYK guider til et udvalg af koncerter inden for den ny, eksperimenterende musik og lydkunst.

Af Sif Hellerup Madsen

Det imponerende program for Copenhagen Jazz Festival 2017 sætter fokus på eksperimenterende toner med både tilbagevendende og nye koncerttemaer. Samtidig markeres 150-året for den diplomatiske forbindelser mellem Japan og Danmark med en koncertrække med japansk jazz og avantgarde. Og danske musikkollektiver og pladeselskaber står også for at bringe den nye, udfordrende og gentebrydende musik på programmet.

Det 21. århundredes eksperimenter

Et tilbagevendende tema på årets festival er 21st Century Jazz, som over ni dage præsenterer ni koncerter med ni nyskabende komponister i Skuespilhusets foyer, som på forskellig vis peger ind i det 21. århundrede med eksperimenter, improvisation og genre-nedbrydende musik.

Den 10 juli kan du fx opleve Omdrejninger er et projekt udviklet til Wundergrund Festivalen 2014 (som i dag har navnet G((o))ng Tomorrow) af lydkunstner Christian Skjødt og komponist og guitarist Mark Solborg. Omdrejninger undersøger og udfordrer lytteoplevelsen ved at skabe et rumligt instrument, hvor et 4+2 multi-kanals højtalersystem er placeret rundt om ensemble og publikum. Til koncerten spiller Solborg og Skjødt sammen med den tyske trompetlegende Axel Dörner og percussionist og improvisator Ingar Zach fra Norge. Læs mere om de enkelte koncerter her.

Glæd dig også til koncerter med Fredrik Lundin, Mats Gustafsson, Stefan Pasborg, Sløvtøjet og mange flere! Der er fri entré til alle 21st Century Jazz koncerter. Se det samlede program her

Sangskriverne kommer på banen

Song X på Christianshavn Beboerhus er et nyt koncerttema på Copenhagen Jazz Festival, der fokuserer på mødet mellem sangskrivning og improvisation med artister fra den eksperimenterende del af singer-songwriter-miljøet.

Blandt mange interessante navne er The Nielsen Sisters - hvor Madame Nielsen - tidligere Claus Beck-Nielsen - spiller med sine medsøstre, impro vokal/guitar-duo Sav med guitarist Lars Bech Pilgaard fra bl.a. SVIN og sanger og tangentspiller Mija Milovic fra bl.a. Kvindebandet og Silent Atoms, Dorothy Parker aka Marc Kellaway fra bl.a. Distortion Girls og Flowers of Yes samt Perlemor Gry Bagøien med bl.a. orgel og lydcollager.

Se det fulde program og se spilledatoer for de enkelte koncerter her.

Vilde hjerter på Literaturhaus

Med koncert-temaet Wild at Heart sætter Copenhagen Jazzfestival fokus på progressive og eksperimenterende kvindelige komponister hen over to aftener på Literaturhaus. Den 12. juli kan du både opleve Anja T. Lahrmanns elektroniske soloprojekt Excelsior samt Frk. Jacobsens blanding af dadaistisk impro, sfæriske lydlandskaber og perkussion. Den 13. juli står den anmelderroste cello-duo Soma & Lil på scenen bl.a. sammen med den japanske freejazz-saxofonist Haruhiko Okabe.

Jazz på japansk

SNYK var med, da spillestedet Jazzhouse sammen med 30 eksperimenterende danske musikere i maj tog til Japan og overtog et spillested i Tokyo som en del af den storstilede musik-udveksling Opposite. Eventen markerede 150 året for diplomatiske relationer mellem Danmark og Japan, og på dette års Copenhagen Jazz Festival giver en række japanske musikere til gengæld koncert i København.

Du kan forvente dig både traditionel musik og de nyeste unge jazznavne fra den japanske scene. Der er meget spændende på programmet, men tjek f.eks. de freejazzede MoGoToYoYo ud ført an af en af Japan´s førende improvisatorer - trommeslager Yasuhiro Yoshigaki. Og glæd dig til Goat, som presser deres instrumenter til det yderste i en hybrid af rock, tysk techno, minimalisme samt komplekse og jazzede trommefigurer.

Læs mere om de enkelte koncerter og se spilletider her.

Musikalske fællesskaber under jazzen

Igen i år anbefaler vi at holde øje med de to musikerkollektiver og pladeselskaber ILK og Barefoot Records. Aktørerne præsenterer koncerter på festivalen af høj - og selvfølgelig eksperimenterende - kvalitet og endda på venues tæt på hinanden, 5e i Kødbyen og H15 på Halmtorvet. 

De to aktører samarbejder i år om koncerterne ILK og Barefoot Records Amsterdam Project. På scene kan du opleve musikere fra DOEK  - et af de mest markante hollandske musikerkollektiver - sammen med musikere fra ILK og Barefoot Records den 14. og 15. juli. Det går næppe stille for sig!

Se resten af ILK program ud her. Barefoot Records program finder du her.

Nørdet Bowie-hyldest og afslutningsfest i beton

Til slut er et par nedslag på enkeltstående koncerter indenfor det nye, afsøgende, eksperimenterende og udfordrende. 

Selvhenter går på scenen den 7. juli i KB18 og vil uden tvivl levere et intens live-show fyldt med charmerende og støjende energi med et set-up af forstærket violin, basun, saxofon og masser af trommer og distortion-pedaler. Læs mere her.

Dansk-bosniske Adi Zukanovic, som er kendt fra bl.a. Bisse, SVIN, Nikolaj Nørlund, Frisk Frugt er aktuel på festivalen den 10. juli med en særlig aften, hvor David Bowies halvobskure, instrumentale fraklip bliver dyrket i Brorsons Kirke. Med på scenen er bl.a. den anderkendte trommeslager Seb Rochford, der bl.a. har spillet med Brian Eno. Koncerten er en del af temaet Something Else, der præsenterer nye danske kunstnere på en 360 graders scene med publikum omkring sig. Læs mere her

Når jazzen lakker mod enden er der et par events, der sikrer, at du kan slutte af med manér.

Den 14. juli har den prisbelønnede guitarist Jakob Bro samlet et særligt hold af både hold af store og små aktører på tværs af genrer og kunstarter i Den Sorte Diamant. Fra New York; den legendariske trommeslager Andrew Cyrille samt impro og post-bop tenor-saxofonisten Mark Turner. Fra den danske scene; Anders Mathiasen på akustisk guitar, Adi Zukanovic på keyboard samt elektronisk musiker, komponist og trommeslager Mads Emil Nielsen på lap-top. Læs mere her.

Den 14. og 15. juli er der jazzfest i spillestedet Mayhems beton med billige øl og ekstra høj volumen. Aftenernes line-up er ikke offentliggjort, men vi vover alligevel pelsen og anbefaler dig at lukke dette års jazz-marathon ned der. Se mere her.

Copenhagen Jazz Festival 2017.
Den 7. til den 16. juli.
Læs mere her.

--------------------------------

Foto øverst: pressefoto, Copenhagen Jazz Festival, SVIN.