SNYK guide: Det Jyske Musikkonservatoriums forårskoncerter

Det Jyske Musikkonservatorium går et begivenhedsrigt koncertforår i møde. SNYK giver dig et overblik over udvalgte koncerter indenfor ny kompositionsmusik, elektronisk musik og lydkunst. Alle koncerter er ganske gratis og foregår i Musikhuset Aarhus - hvis ikke andet er oplyst.

Af Sif Hellerup Madsen

Elektronisk musik i mange afskygninger

Det Jyske Musikkonservatorium præsenterer igen i år DIEM Elektro - en koncertserie med elektronisk musik. Koncerterne er både med konservatoriets studerende i elektronisk musik og med spændende gæster fra ind- og udland. 

Den 2. februar kan du opleve musik af Éliane Radigue (1932) - en af de helt store pionerer inden for europæisk elektroakustisk musikRadigues værker udvikler sig langsomt og er relateret til meditation og tibetansk buddhisme, men hendes lyd peger også frem i tiden mod den ambiente musik. Komponist og lydkunstner Emmanuel Holterbach står for at opføre Radigues værker.

  

Senere i februar måned får du mulighed for at skærpe høresansen og opleve en ny multi-channel komposition af den internationalt anerkendte schweiziske kunstner Zimoun, mens du sidder i fuldstændigt mørke. Zimoun bruger simple komponenter til - på næsten arkitektonisk vis - at opbygge sine platforme af lyd. Hans værker udtrykker en spænding mellem modernismens velordnede mønstre og kaos. Arrangementet finder sted den 23. februar, og en stedsspecifik lydinstallationen af samme kunstner kan også opleves i projektet 'The Overheard' under Aarhus 2017 i den Rå Hal på Godsbanen.


Zimoun : 25 woodworms, wood, microphone, sound system, 2009

I april er der analoge synthesizers og selv-programmerede instrumenter på programmet, når den franske komponist, musiker og lydkunstner Yann Coppier, går på scenen. Coppier arbejder indenfor så skiftende stilarter som electronica, death metal, elektroakustisk musik og moderne jazz. Hans værker spænder bredt fra stilhed til noise med fokus på både dramaturgi og ekstremiteter. Koncerten på DIEM Elektro vil til dels være forbundet til Yann's research om absurd musik. Oplev Coppier den 20. april.

Derudover byder DIEM Elektro på en række af elektroniske koncerter med deres studerende den 25. januar, 16. februar, 1. marts, 15. marts og 26. marts samt på solistkoncerter med Alex Mørch og Merlyn Perez-Silva, begge studerende ved Det Jyske Musikkonservatoriums solistklasse, den 8. marts. Koncerterne foregår i Aarhus Musikhus med undtagelse af koncerten den 15. marts, som finder sted på Godsbanen.

Et musikalsk selvportræt, fejring af et halvt århundrede og en musikmaraton

Lørdag den 4. marts kan du opleve NJYD Quartet, som vil spille ny kompositionsmusik af komponister født mellem 1950 og 2000. Koncerten er en del af Århundredets Festival 1950-2000en vidensfestival i og omkring Aarhus. Det Jyske Musikkonservatorium byder på flere andre koncerter i forbindelse med festivalen hvor du bl.a. kan høre kammermusik, orgelmusik samt klassiske og rytmiske sange fra anden halvdel af det 20. århundrede. 

Den 26. maj er der igen ny kompositionsmusik på programmet. Denne gang til en solistkoncert af komponisten Allan Gravgaard MadsenGravgaard Madsen færdiggør sine kompositionsstudier i Solistklassen ved Det Jyske Musikkonservatorium med et musikalsk selvportræt. Med visionen om at vise publikum en ærlig, sårbar og moden udgave af sig selv, har Gravgaard Madsen skabt en debutkoncert, der bliver et timelangt selvportræt, hvor video, fortælling og musik afløser hinanden. 

Og så er der altid spændende indslag på Det Jyske Musikkonservatoriums festival RAMA Festival. I år løber RAMA af stablen den 8. april – både i Musikhuset Aarhus, Det Jyske Musikkonservatorium og i , , Aalborg. I næsten et døgn byder festivalen på musik i alle afskygninger fra orkestermusik, jazz, elektronisk musik, rock og pop til stomp og ny kompositionsmusik af fineste skuffe. Det er konservatoriets studerende og lærere der under RAMA har rollerne som komponister, sangskrivere, solister, bandmedlemmer og orkestermusikere. Programmet bliver offeNJntliggjort senere.

Læs hele programmet for Det Jyske Musikkonservatoriums forårskoncerter her.

Foto øverst: Alex Mørch.