SNYK guide: Struer Tracks

Når Struer Tracks - Danmarks nye festival for lydkunst i det offentlige rum - starter i Lydens By, bliver det med et brag, der kan høres langt væk! Festivalen vil fra den 2. til den 18. juni få Struer til at summe af lyd med udstilling, koncerter, audiowalks, performances og workshops på programmet. Værkerne er visionære og samtidig med en stærk lokal forankring i lyde, tanker og fortællinger fra Struer. 

Af Sif Hellerup Madsen

Struer Tracks åbner den 2. juni på Gimsinghoved Kunst- og Kulturcenter i Struer med afsløringen af lydskulpturen Vind og Vand skabt af kunstneren Frode Gundorf Nielsen. Lydskulpturen er en del af The Overheard – et storstilet projekt under Aarhus 2017 med en række lydinstallationer og koncerter, der sætter fokus på overhørte lyde i vores omgivelser. Vind og Vand består af resonansrør, der med påvirkning af lufttryk og vand skaber et særligt lydunivers i Gimsinghoveds have. Til åbningen vil bandet Marybell Katastrophy m.fl. spille en minikoncert, hvor de anvender lydskulpturens vandorgel.

Den 3. juni vil Vind og Vand igen komme i spil når Struer Tracks præsenterer en impro-koncert med de to anderkendte musikere; guitaristenJakob Bro og den elektroniske musiker Mike Sheridan. Til koncerten vil Sheridan bruge lydelementer fra Vind & Vand og The Overheards andre installationer i sit lydunivers.


Mike Sheridan og Jakob Bro, pressefoto, Struer Tracks

Rytmiske fodtrin, grafiske fuglefløjt og ulven kommer!

Struer Tracks byder også på lydkunstudstillingen Lydmærker, som finder sted i Struers gader. Her har en række danske og udenlandske kunstnere taget udgangspunkt i idéen om ’lydmærker’, dvs. de lydlige markører, vi forbinder med et bestemt sted. 

Den slovenske kunstner Tao V. Sambolec præsenterer to værker, der centrerer sig om fodgængeren samt rytmen og musikken i det at gå. I den diskrete installation With a Passerby, kan man høre rytmen i folks fodtrin afspillet over de særlige højttalere, der benyttes ved fodgængerovergange - og i performancen Heredrum vil en gruppe trommeslagere bevæge sig rundt i Struer centrum og efterligne de forbipasserendes fodtrin. 

Den japanske kunstner Jio Shimizu præsenterer en række grafiske afbildninger af fuglestemmer. Billederne er skabt ved at lade en laserstråle reflektere i overfladen på en højttaler med et påmonteret spejl, så højttalerens vibrationer bliver aftegnet som et mønster af lys. 


Udsnit af 'Pigeon' af Jio Shimizu.

Også den danske kunstner Kristoffer Akselbo deltager med værket Shout Wolf. Her bevæger en performer sig dagligt rundt i det centrale Struer og lader os høre et kald, ligesom vægtere og gadesælgere gjorde det før i tiden. Men Akselbos kald er mere tvetydigt, det er både en advarsel og en information: ”Ulven kommer”!

Åbningen af Lydmærker den 3. juni går ikke stille for sig, men bliver markeret med Braget i Struer - en event, hvor beboere og festvalgængere samles på Struer rådhusplads for at lave mest muligt larm med forhåndenværende støjobjekter. Udstillingen byder også på værker af Alejandra Salinas & Aeron Bergman, Steve Roden, Jens Settergren, Ursula Nistrup og Signe Lidén.

Manden i skabet - og byens overhørte lyde

Den 8. juni åbner audiodramaet Æ Skawmand på Struer Tracks, her kan du væbnet med din mobiltelefon og hørebøffer gå på en særlig lydvandring, hvor du selv bliver hovedperson i fortællingen om Christian Vandet Jørgensen - en mand, der boede i et skab. Christian Vandet Jørgensen kom til Oddesund nær Struer i 1914 med et klædeskab, som han boede i til sine dages ende, og Teater Katapult har produceret et værk, der med brug af 3D-lyd og interaktive elementer gør det muligt at komme helt ind i ’Skawmandens’ univers. 

På Struer Tracks den 9. juni kan du også opleve lydværket Den usynlige by, resultatet af et unikt sonisk samarbejde mellem den anerkendte lydkunster Jacob Kirkegaard og den prisvindende tonemester Peter Albrechtsen. Den usynlige by fortolker lyden af det København, vi ikke umiddelbart bemærker eller har adgang til. Eller du kan den 16. juni prøve SOUNDMAP Struer - en lydvandring lavet af Struers børn i samarbejde med komponist Hans Sydowhvor du lytter til byen med deres ører.

Struer Tracks
2. juni til 18. juni
Struer
Læs mere her.

Læs SNYKs tidligere artikel om Struer Tracks her.

----------

Foto øverst: Kristoffer Akselbo, Shout Wolf, pressefoto Struer Tracks.