SPOR Festival

For sjette gang lægger Århus by til landets fremmeste lydkunstfestival SPOR. Det sker i dagene 7. til 9. maj, hvor man blandt andet kan opleve Fidel Castro tale gennem et klaver og lyde fra Århus' vandmiljø. SPOR er i år kurateret af den britiske komponist Joanna Baille.

Britisk gæstekurator

Festivalen samarbejder med ny gæstekurator hvert år, og denne gang er det den britiske komponist Joanna Bailie, der har en lang række internationale kompositioner og hædersbevisninger i bagagen. Programmet byder på alt fra en tale af Fidel Castro til en uropførelse af Bent Sørensens nyeste sats fra strygetrioen ’Gondoli’ og kan ses på her

Med Castro tilbage til revolutionen

Den østrigske kunstner og komponist Peter Ablinger er et af årets hovednavne. Ablingerer kendt for at omsætte alverdens former for lyde og støj til musik. På SPOR festival kaster han sig ud i at omsætte en af den cubanske revolutionsleder og præsident Fidel Castrosklassiske taler til tonekunst. Rent teknisk foregår det på den måde, at talens ord via en midi-maskine omsættes til impulser, der driver nogle stempler og aktiverer klaverets tangenter. Det publikum hører er en underlig og tankevækkende blanding af toner og genkendelige ord fra Castros mund. Se et klip fra en af Ablingers tidligere kompositioner her på youtube. Peter Ablingers klaverinstallation kan opleves på Udstillingsstedet Spanien 19C fra fredag den 7. maj – søndag den 23. maj. 

 

Periskoper foran Musikhuset

 Et andet af årets mere spektakulære indslag står den svenske lydkunstner Åsa Stjerna for. Hun har opstillet en række periskoper på pladsen foran Århus Musikhus og her kan forbipasserende lytte til lydene fra Århus’ vandmiljø – åen, byens søer og Kattegat. Åsa Stjerne præsenterer værket ’SubAqua’, der kan opleves hele weekenden, lørdag og søndag fra 13:00-15:00.

Uropførelser – fra Venedig til Headphone festival

Fredag aften byder på en uropførelse af den danske komponist Bent Sørensens nyeste sats fra strygetrioen ’Gondoli’, opført af Trio Aristos. Lørdag eftermiddag er der spot på unge danske elektronisk komponister, når Rådhusparken omdannes til festival for hovedtelefoner – med live koncerter og nye værker af bl.a. Morten Riis, Jonas Olesen, Karsten Pflum og Rune Søchting. Lørdag aften byder bl.a. på tre uropførelser af unge kunstnere og komponister: Kaj Aune’s ’Paganini non Ripete' er inspireret af den mystisk-dæmoniske legende Paganini og bliver opført på en hjemmelavet, nærmest Frankenstein-agtig violin som Aune selv spiller på. Se hele programmet for lørdag her

ARoS får sin egen koncertinstallation

Lørdag den 8. maj fremfører Århus Sinfonietta i to omgange den britiske komponistChristopher Fox’s koncertinstallation Everything You Need To Know. Christopher Fox har skabt en speciel version af værket til ARoS – Aarhus Kunstmuseum hvor musikerne inddrages i museets arkitektur og de lyde og den baggrundsstøj, der findes på museet. SPOR tematiserer, aktualiserer og formidler dansk og international lyd- og tonekunst og støttes af blandt andet Statens Kunstråd, Region Midtjylland og Århus Kommune.