Stemmemønstre og spor af lyd på Christianshavn

Med en forkærlighed for tritonus og lydklip fra hele verden har sangerinden Katinka Fogh Vindelev og lydkunstner Jacob Kirkegaard skabt to nye værker. Den 14. december kan du opleve de to på scenen i Christianshavns Beboerhus.

Af Ditte Marie Berg

Onsdag den 14. december er der koncert med ny musik i Christianshavns Beboerhus. De to kunstnere Katinka Fogh Vindelev og Jacob Kirkegaard præsenterer hver især et nyt værk i Beboerhusets intime rammer, og indtil videre har begge kunstnere afsløret navnet på hver af de nye værker: STEMMEMØNSTRE af Vindelev og SPOR af Kirkegaard.

STEMMEMØNSTRE udspringer af en forkærlighed for tritonus  et formindsket kvart- eller forstørret kvintinterval mellem to toner. I middelalderen blev dette interval opfattet som uskønt, og har derfor fået det berømte tilnavn 'Djævlens interval'. Vindelevs værk er bygget op omkring elektronisk genererede arpeggiomønstre, og overordnet set er der tale om en håndfuld nye stemmestykker, som hun har komponeret ved brug af samples af sin egen stemme.

Jacok Kirkegaard arbejder ofte med at finde hidtil ukendte lydmæssige fænomener og præsentere lytning som et middel til at opleve verden, og hans nye værk SPOR er ingen undtagelse i denne sammenhæng. Med afsæt i feltoptagelser og fotos fra Kirkegaards mange rejser dvæler værket ved et udvalg af ekstra-materiale fra rejserne mellem 2005 og 2015. På hver af Kirkegaards rejser har han udover sine målrettede optagelser til et givent projekt også indsamlet lydklip og billeder rent intuitivt og uden et umiddelbart sigte. Disse optagelser danner nu rammen om det nye værk SPOR.

En spirende sangstemme og uopdagede lydmiljøer

Katinka Fogh Vindelev er uddannet klassisk sanger og arbejder ligeledes som kunstner og komponist. Hun har optrådt i mange forskellige sammenhænge med sin smukke sopranstemme og koncentrerer sig primært om moderne klassisk samt eksperimenterende musik. Hun har sunget, spillet og performet både solo og i forbindelse med diverse samarbejder, som blandt andet tæller klangkollektivet We like We og Efterklang, såvel som hun har lavet musik til film og radio. 

Jacob Kirkegaard er kunstner og komponist og arbejder i nøje udvalgte miljøer for at skabe optagelser, der kan benyttes i kompositioner eller kombineres med video i visuelt rumlige installationer. Han har optaget lyde fra miljøer så forskellige som underjordiske gejser-vibrationer, tomme rum i Tjernobyl, arktiske kælvende gletschere og toner genereret af det menneskelige indre øre.
Kirkegaard har desuden fremført en lang række koncerter og udstillinger over det meste af verden. Bl.a. MoMA i New York, LOUISIANA, KW i Berlin, Menil Collection og Rothko Chapel i Houston, Aichi Triennale i Nagoya samt Mori Art Museum i Tokyo, Japan.

Værkerne, der opføres til koncerten er stadig under udvikling, og der er ikke andet for end at vente og se, hvordan STEMMEMØNSTRE og SPOR udfolder sig. Dørene åbner kl. 20.


Teaser-billede for værkerne der fremføres den 14. december, offentliggjort af Jacob Kirkegaard. 
 

Jacob Kirkegaard / Katinka Fogh Vindelev
Onsdag den 14. december kl. 20
Christianshavns Beboerhus
Billetter 60 kr. / Køb billet
Læs mere