Struer Tracks åbner

Lydens by fyldes med lydkunst, når Struer Tracks åbner for første gang fredag den 2. juni! Oplev lydinstallationer og performances i gaderne. Kom til eksperimenterende koncerter og sæt lyden til debat. Eller støj så meget, du overhovedet kan sammen med andre på Struer rådhusplads.

Af Sif Hellerup Madsen

Når Struer Tracks - Urban Sound Art Festival starter i morgen på Gimsinghoved Kunst- og Kulturcenter bliver det med koncerter og afsløringen af den nye lydskulptur Vind og Vand skabt af kunstner Frode Gundorf Nielsen.

Dagen derpå, den 3. juni, åbner Struer Tracks lydkunstudstilling Lydmærker med et brag – i bogstaveligste forstand! For til Braget i Struer er beboere og festvalgængere inviteret til at finde frem, hvad de har trommer, tågehorn, ringeklokker og gamle gryder - og lave mest muligt støj sammen i tre minutter på Struers rådhusplads.

Udstillingen Lydmærker byder på dansk og international lydkunst og lydperformances i Struers gader. Fx værket 1000 Fugle hvor kunstnere Nikolaj Nielsen Phillipsen, Michael "Stoffer" Christensen og Troels Nøhr Holmstrøm sammen med unge fra Struer har skabt et inferno af lyd med fløjter og slanger. 

Struer Tracks byder også på eksperimenterende koncerter, lydevents og workshops. Læs mere i SNYKs guide til festivalen her.

Lyd og lydkunst til debat

Op til åbningen af Struer Tracks den 2. juni er du inviteret til Overheard Lab #2 - et tværfagligt netværksmøde om lyd og lytning. Netværksmødet sætter fokus på forskellige lyttefærdigheder – fra den specialiserede lytning i fx studiet til hverdagslytningen. Hvad kendetegner hver enkelt lytteform? Og kan vi optræne vores ører til at høre nye ting?

Lektor Morten Breinbjerg fra Audio Design på Aarhus Universitet vil tage udgangspunkt i Struer Kommunes vision om at være 'lydens by' og diskutere hvordan man kan lytte til en by. Efterfølgende vil der være paneldiskussion, hvor repræsentanter fra bl.a. B&O, Struer Kommune og kunstnere fra Struer Tracks vil være til stede. Læs mere her.

Overheard Lab er en del af The Overheard – et storstilet projekt under Aarhus 2017 med en række lydinstallationer og koncerter, som sætter fokus på overhørte lyde i vores omgivelser. Første Overheard Lab fandt sted i marts under temaet støjreduktion. 

Den 9. juni inviterer Struer Tracks til visionsværksted og dialog om lyd i byen. På dagsordenen er, hvordan man med udgangspunkt i erfaringerne fra Struer også i fremtiden kan skabe rum for fælles oplevelser med lyd som omdrejningspunkt. Og hvordan satsning på lyd kan understøtte udviklingen af lokal kultur og identitet.

Der vil være oplæg fra kurator på Struer Tracks Rune Søchting, kunstner Signe Lidén, arkitekt Liselott Stenfeldt, Claus Falk Petersen og Lotte Juul fra Struer Kommune, komponist Hans Sydow og Teater Katapults Karen Rais Nordentoft.

Efter visionsværkstedet er der mulighed for at opleve lydværket Den Usynlige By af lydkunstner Jacob Kirkegaard og tonemester Peter Albrechtsen i biografen Apollon Struer. Kunstnerne introducerer værket og deltager bagefter i en dialog med publikum og festivalleder Jacob Kreutzfeldt.

Læs mere her

Struer Tracks
2. juni til 18. juni
Struer
Læs mere her.

-----------

Foto øverst: 1000 Fugle af Nikolaj Nielsen Phillipsen, Michael "Stoffer" Christensen og Troels Nøhr Holmstrøm m.fl.