Unge komponister folder sig ud ved årets PULSAR

Fra den 8. til 16. marts løber konservatoriets årlige festival PULSAR af stablen, og igen i år er det en god anledning til at opsnappe de seneste signaler fra det unge vækstlag inden for ny musik. SNYK giver et overblik over de ni dages koncerter.

Af Marie Braad Larsen

Fra den 8. - 16. marts kan du blive klogere på, hvad der rører sig blandt morgendagens komponister, når den årlige festival for ny musik PULSAR finder sted på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. I år er festivalen gået sammen med bl.a. DR SymfoniOrkestret og Kunstakademiets Billedkunstskoler om et program bestående af alt fra orkestermusik og kammerværker til performances, installationer og elektronik.

Samarbejde med Kunstakademiets Billedkunstskoler

Ligesom sidste år sætter PULSAR fokus på tværkunstneriske udtryksformer via lydkunst, installationer og performances, og som en del af årets festival udstiller Kunstakademiet værker af studerende fra begge skoler. Udstillingen åbner den 8. marts kl. 17, og fra kl. 18 til 20.45 er der værkopførelser og performances af bl.a. de tre akademistuderende George Koutsouris, Ida Schrader og Olga Kristine Stage. Under hele festivalen vil udstillingen være åben i dagtimerne, og både fredag den 10. og tirsdag den 14. marts er der performanceværker på programmet. Den 16. marts er der finnisage, og denne markerer samtidig afslutningen på årets festival. Også her vil der være musik og performances fra kl. 17. Se det detaljerede program i festivalavisen.

Besøg af DR SymfoniOrkestret

Sidste år søsatte PULSAR et samarbejde med DR SymfoniOrkestret om uropførelser af de komponiststuderendes musik. Samarbejdet fortsætter i år, og således gæster orkestret konservatoriets koncertsal torsdag den 9. marts kl. 19.30 med et program bestående af værker, hvoraf det ældste blot er syv år gammelt. Sjældent er der så meget ny musik på programmet til én og samme orkesterkoncert. I år er det de tre komponiststuderende Jeppe Ernst, Mads Emil Dreyer og Bára Gísladóttir, der prøver kræfter med det store format. Deres værker sættes i relief af islandske Anna Thorvaldsdóttirs AERIALITY samt den gamle nestor Ib Nørholm, hvis 13. symfoni Contrappunto con amore får sin uropførelse denne aften. Orkestret ledes af den schweiziske dirigent med ekspertise i ny musik, Baldur Brönnimann.


DR SymfoniOrkestret gæster festivalen den 9. marts kl. 19.30. Her ses orkestret under sidste års PULSAR-koncert. Foto: Martin Rosenauer

Højteknologisk danseforestilling

Under overskriften Longing for the impossible for the moment it is real præsenterer PULSAR i år en tværeuropæisk forestilling i dans, musik og billeder, hvor musikere i København via en avanceret dataoverførsels-teknologi interagerer i realtid med dansere og andre musikere, der befinder sig i London og Barcelona. Musikken leveres af Esben Nordborg Møller, James Black, Xavier Bonfill, Anna Nikolova og Robert Durnin. Forestillingen spiller både torsdag den 9. marts og fredag den 10. marts. Begge aftener kl. 22. Læs mere her.

Et nik til de ældre generationer

Hver PULSAR-festival har et overordnet tema. De foregående år har overskrifterne bl.a. været Instruments samt Rummet og historien, og da det i 2017 er konservatoriets 150 års jubilæum, er årets festivaltema derfor Retro. Således løfter PULSAR af flere omgange på hatten for komponister fra de ældre generationer, hvoraf mange har haft deres gang på konservatoriet som både studerende og lærere, og derved har de direkte og indirekte påvirket deres yngre kollegaer.

Fredag den 10. marts kl. 19.30 spiller ensembler fra konservatoriet under ledelse af den franske dirigent Jean Thorel Per Nørgårds Nova Genitura for sopran og barokensemble samt Niels Viggo Bentzons sjældent opførte Kammerkoncert for 11 instrumenter, der kræver tre flygler på scenen. Her er den unge generation af komponister repræsenteret ved Finnur Karlsson, Daniel Fladmose og Matias V. Hansen. Se hele programmet for koncerten her.


Oplev Per Nørgårds værk "Nova Genitura" for sopran og barokensemble ved koncerten den 10. marts kl. 19.30.

Den 11. marts kl. 15 spiller messingblæsere og slagtøjsspillere fra konservatoriet Hans Abrahamsens Two Pieces In Slow Time, Iannis Xenakis perkussion-tour de force Pléïades samt uropførelsen af Poul Ruders Fanfares and Chorales. Læs mere om koncerten her.

Den 13. marts kl. 19.30 kan du høre Vagn Holmboes Strygekvartet nr. 4 og Bent Sørensens The Wings of Night. De to værker flankeres af musik af de tre komponiststuderende Arvid Hansell, Jens Peter Møller og Finnur Karlsson. Se programmet her.

Elektronik, kinesiske instrumenter, tango, BørnePULSAR, besøg fra Aarhus og meget, meget mere 

Ligesom de tidligere udgaver er PULSAR-festivalen igen i år en sammensat størrelse. I løbet af de ni dage runder den bl.a. en elektronisk aften, hvor Xavier Bonfill, Niklas Ottander, Bára Gísladóttir, Esben Nordborg Møller og Mads Emil Dreyer præsenterer musik for et bredt arsenal af instrumenter og diverse former for elektronik. Dette foregår søndag den 12. marts kl. 19.30. Se programmet her.

Dagen efter, den 13. marts kl. 17, kan du høre musik i den kinesiske toneart, når de tre unge komponister Esben Nordborg Møller, Robert Durnin og Anna Nikolova blander europæiske og kinesiske instrumenter. Denne koncert er arrangeret i samarbejde med Music Confucius Institute. Se programmet her.

Tirsdag den 14. kl. 19.30 får festivalen besøg af ny-musik-ensemblet Modern Tango Quintet, der både uropfører stykker af Anna Nikolova, James Black og Lasse Winterbottom samt tager livtag med værker af bl.a. den store argentinske tango-eksperimentator Astor Piazzolla. Læs mere her.


Modern Tango Quintet gæster årets PULSAR, hvor de tirsdag den 14. kl. 19.30 bl.a. uropfører værker af tre komponiststuderende.

Igen i år er der også et indslag for de alleryngste komponistspirer. Lørdag den 11. marts fra kl. 11 er der nemlig for tredje gang BørnePULSAR, hvor de helt unge kan få lov at prøve kræfter med kompositionsfaget. Arrangementet er superviseret af komponist og musikpædagog Kirsten Juul Seidenfaden, der sammen med studerende vil vise børn og unge i aldersgruppen 5-15 år, hvordan man kan komponere musik på mange forskellige måder, også selvom man ikke læser noder eller kan spille et instrument. Der er stadig åbent for tilmeldinger. Læs mere her.

Glem heller ikke, at der onsdag den 15. marts kl. 20 er besøg fra den aarhusianske komponistklasse, der ved en koncert på LiteraturHaus præsenterer værker af Eric Sutherland, Lil Lacy, Marta Sniady, Line Tjørnhøj og Loïc Destremau. Med sig har de det nystartede Faces Ensemble, der specialiserer sig i opførelsen af ny musik. 

Dette er blot et udpluk af PULSARs omfattende program. Læs mere om alle årets koncerter i festivalavisen eller på konservatoriets hjemmeside.

Hvad: PULSAR 2017
Hvornår: Den 8.-16. marts
Hvor: Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, Kunstakademiet, Sankt Petri Kirke, LiteraturHaus 
Hvordan: Alle koncerter er gratis, men der er begrænsede pladser, så kom i god tid. 
Læs mere her