Velkommen til den 36. udgave af Huddersfield Contemporary Music Festival

Huddersfield Contemporary Music Festival (HCMF//) har i over 30 år været vært for en række spændende initiativer og nybrud fra den ny musiks verden. De sidste tre år har festivalen ført den danske fane frem, med fokus særligt rettet på det danske musikliv og på danske komponister. I år gentages successen i dagene fra den 15.-24 november, med et program der byder på blandt andre Simon Steen-Andersen, Hans Sydow og den nyligt prisvindende Rune Tonsgaard Sørensen 


HCMF / / er en årlig, international festival for moderne og ny musik. I løbet af 10 tætpakkede festivaldage, med koncerter, musikteater, dans, multi-media, foredrag og film, afspejler  festivalen den uhomogene ny musik-verden, med et imponerende kunstnerisk program. Festivalens formål er, at give unikke kunstoplevelser til så bredt et publikum som muligt, og at være en international platform for ny musik og beslægtede nutidige kunstformer i Storbritannien. Festivalen ønsker, at begejstre både det eksisterende publikum og tiltrække helt nye musikinteresserede, hvilket de gør gennem et eventyrlystent program. I år løber festivalen af stablen fra den 15.-24 november, med et program der er blevet til, i tæt samarbejde med danske initiativer. Dette års festival byder på ikke mindre end 31 verdenspremierer og 92 britiske premierer, herunder værker af flere skandinaviske komponister. Herunder er finder du eksempler på festivalens danske islæt. 

 

 

Composer in Residence: Hector Parra 

Først og fremmest, er en central karakter for HCMF / / 2013 naturligvis dette års Composer in Residence, komponisten Hector Parra. Musikalsk kan han indskrives som del af den 'nye kompleksitet’, men samtidig er han ikke bange for det melodiske, melodien, som ofte giver en større tilgængelighed til hans musik. I løbet af de ti dage festivalen løber, bliver Parras arbejder udforsket på alle tænkelige leder og kanter. 
LÆS mere festivalens hovedfigur Hector Parra HER


16/11 BBC Singers & Bent Sørensen's 'Und die Sonne geht Unter / Benedictus'

BBC Singers opfører verdenspremieren på den norske komponist Cecilie Ore's Come to the Edge!, et værk der er bestilt af hcmf// og BBC Radio 3. Ore's værk er ikke bange for at slå hårdt, med direkte citater fra den seneste Pussy Riot- retsag i Rusland. Programmet afrundes af Charlotte Seither's radikale tilgang til korsang og Bent Sørensen's Und die Sonne geht Unter / Benedictus – hvormed publikum opfordres til, at ‘listen to the world through a veil of voices wrapped tightly around the listener'.

'I know the legendary status of the BBC Singers. They are an elite professional ensemble of singers and of course I've heard them before, live and on radio. But, hand on heart, none of this prepared me for the musical equivalent of a slap in the face at their astounding performance...'
The Herald, Scotland

LÆS mere HER 

 

 

19/11 Voicextensions & Simon Steen-Andersens Study for String Instrument # 2

Den eksperimenterende vokalist Ute Wassermann præsenterer tirsdag den 19. november en række kompositioner, hvor en bred vifte af genstande og musikinstrumenter former, maskerer og gengiver hendes stemme på helt nye måder. Hendes forskellige vokalske personaer er ledsaget af Michael Vorfelds lyddesign, iscenesat ved hjælp af forskellige pærer, lysstofrør, fakler og projektorer, som han også bruger til at udføre helt tavse lys-soloer.

En række værker præsenteres denne dag, herunder verdenspremieren på Simon Steen-Andersens Study for String Instrument # 2. 

"Study for String Instrument # 2 undersøger forholdet mellem instrumentalist og teknologi, hvor musikerens egen lyd, der nærmest er uhørlig, optages live og køres gennem en Whammy-pedal. I stykket spiller en instrumentalist og en ’whammy-spiller’ sammen på en måde, der hele tiden medfører med små motiviske forskydninger. På denne måde undersøges teknologiens relation til musikerens behandling af sit instrument"
 

LÆS mere om Simon Steen-Andersens Study for String Instrument #1, #2 og #3 under Nye Lyde i Gymnasiet 

LÆS mere i programmet HER 

 


22/11 UK-premiere på Henning Christiansens Fluxorum Organum 

Den danske fluxus-komponist Henning Cristiansen havde et langvarigt samarbejde med den tyske performer Joseph Beuys. Christiansen komponerede det meget smukke, minimalistiske værk  Fluxorum Organum  til at ledsage Beuys performance Eurasienstab fra 1968. Originalt var værket et båndstykke, lavet på optagelser af et kirkeorgel – men denne dag præsenteres værket helt på ny, af ensemblet Apartment House.

Apartment House er etableret af cellist Anton Lukoszevieze, som har været på inspirationsbesøg på Kunsthal 44 på Møen, som huser et nyt og imponerende Henning Christiansen-arkiv. 

LÆS mere HER  


23/11 Evan Parker + mark solborg trio

En af freejazzens grundlæggere, saxofonisten Evan Parker, spiller denne aften op til en vild britisk/nordisk improvisationsaften. Sammen med Mark Solborg Trio, som består af Mark Solborg (guitar), Mats Eilertsen (bas) og Bjørn Heebøll (trommer), er målet, at skabe en tæt og kollektiv musikalsk bevidsthed gennem improvisationerne. Kombineret med Parkers dybt rodfæstede tilgang til musikken, vil de sammen få improvisationerne til at få en næsten symfonisk karakter, lyder det fra trioen.

LÆS mere HER 


23/11 Simon Steen-Andersen - Inszenierte Nacht

Lørdag den 23. november opføres Inszenierte Nacht, som er Simon Steen-Andersens dristige nyfortolkning og iscenesættelse af flere velkendte klassiske stykker over temaet "nat". På samme måde som en teaterinstruktør nyfortolker værker fra fortiden ved at flytte handlingen eller måske omdefinere roller, tager Steen-Andersen værker af Bach, Schumann, Mozart, Chopin og Ravel og genfortolker dem, med et nutidigt perspektiv. Værket udføres i samarbejde med det tyske ensemblet Ascolta. 
Læs mere HER  

 

Mytologier fra pladeaktuelle Gáman

På festivalens sidste dag, søndag den 24. november, præsenterer HCMF / / i samarbejde med Dansk Komponist Forening, temaet Mytologier. 
Mytologier er overskriften for en hel dag, dedikeret til folkemusikkultur og mytologi og disses indflydelse på moderne og eksperimenterende musik.

Trioen Gáman, bestående af n Rune Tonsgaard Sørensen (violin), Bolette Roed (blokfløjte) og Andreas Borregaard (accordeon), spiller denne aften sammen med den irske bratch-spiller Garth Knox. Knox spænder, lige som Gáman, meget bredt; han har en hel særlig interesse for barokkens strygeinstrumenter, men har også samarbejdet med en række avantgarde-komponister, såsom Ligeti, Stockhausen, Boulez and Feldman. Sammen udforsker Knox og Trio Gáman spændet mellem nyt og gammelt, med et program der indeholder værker af John Dowland, Rune Glerup og James Dillon, såvel som nye udgaver af nordisk, irsk og engelsk folkemusik.

RELEASE!

Aftenen giver samtidig anledning til at fejre Gámans debutalbum, Early & Late. På dette album, som er trioen Gámans CD-debut, møder traditionel nordisk folkemusik med rødder i middelalderen, tre nye værker af komponisterne Rune Glerup, Sunleif Rasmussen og Pelle Gudmundsen-Holmgreen. Det er musiktyper, der kaster nyt lys på hinanden, og som giver lytteren mulighed for at strække ørerne over mange århundreder. Kombinationen af det ældste - fra trommesange i Grønland over kædedans på Færøerne til brudestykker fra Fanø - og det yngste - i form af tre generationer af nulevende komponister - bliver til en mulighed for, at danse, lytte og fordybe sig i klangverdener, der belyser hinanden på overraskende og berigende vis.

LÆS mere HER

LÆS mere om den danske udgivelse, som var mandag 28. oktober, i anledning af overrækkelsen af Kronprinsparrets Stjernedrys-pris til violinisten Rune Tonsgaard Sørensen HER

Pladen er udgivet på Dacapo Records 


Mytologier fra Hans Sydow 

Publikum tages med på en musikalsk rejse gennem historien hvor de over 1000 år gamle forbindelser mellem Norden og de skandinaviske bosættelser i Yorkshire fejres. Hans Sydow præsenterer i denne sammenhæng en lydinstallation, med fortællinger fra nutid og fortid. Fortællingerne er indsamlet i Danmark omkring Sønderborg og i England i området omkring Huddersfield.

LÆS mere HER

 

LÆS hele programmet for HCMF / / 2013 HER